עבירת סמים ללא מאסר, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

עבירות סמים נחשבות לעבירות פליליות חמורות אשר גוררות עמן הליך פלילי, הכולל חקירה במשטרה, חיפוש, מעצר, הגשת כתב אישום, הרשעה והטלת עונש מאסר בפועל לתקופה ממושכת.
את עבירות הסמים ניתן לחלק לעבירות החזקה וצריכה עצמית ועבירות סחר ותיווך, ואף קיים הבדל משמעותי בענישה על העבירות השונות. כאשר מדובר בעבירה של החזקה עצמית, העונש המקסימלי לרוב יהיה עד שלוש שנות מאסר ובעבירות סחר העונש המרבי יכול להגיע עד 20 שנות מאסר.
בהתקיים תנאים מסוימים ניתן להטיל על הנאשם בעבירת סמים עונש שאינו כולל מאסר מאחורי סורג ובריח, אלא ישנה אפשרות להסתפק בעבודות שירות, מאסר על תנאי, צו לתועלת שירות הציבור ואף עונשים מופחתים מכך. ואולם, מאחר שמדובר בעבירות שתוצאותיהן חמורות והרסניות לחברה בכללה תוך פגיעה בערכים מוגנים של בריאות הציבור, שלומו ובטחונו, ואף מדובר בעבירות קלות לביצוע שגלומה בהן האפשרות להשגת רווח כספי רב, קיים צורך בענישה משמעותית.
לגבי הרשעה בעבירת סמים, הכלל הוא כי משהוכח ביצועה של עבירה, יש להרשיע את הנאשם והימנעות מהרשעה תתאפשר רק בנסיבות יוצאות דופן, שבהן לא מתקיים יחס סביר בין עוצמת פגיעתה של ההרשעה הפלילית בנאשם האינדיבידואלי לבין תועלתה של ההרשעה לאינטרס הציבורי חברתי הכללי וחומרתה של העבירה.
החזקה ושימוש בסמים שלא לצריכה עצמית
הנאשם, יליד 1985, ללא עבר פלילי, הורשע על פי הודאתו, שניתנה במסגרת הסדר טיעון בעבירה של החזקה ושימוש בסמים שלא לצריכה עצמית, לפי סעיפים 7(א) ו-7(ג) לפקודת הסמים המסוכנים, שיוחסה לו בכתב האישום המתוקן. בית משפט השלום בירושלים נדרש לקבוע את העונש ההולם.
על פי עובדות כתב האישום המתוקן, בנובמבר 2014, נמצא כי הנאשם החזיק בביתו, סם מסוכן המופק מצמח הקקטוס, מסוג מסקאלין, במשקל כולל של 2686 גרם נטו, שלא לצריכה עצמית, ושלא בהיתר. עוד נמצא באותו מועד, כי הנאשם החזיק בביתו, ארבעה שתילים וגבעול באורך 70 ס"מ שלא בהיתר.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם מנהל אורח חיים תקין ונורמטיבי. הוא סיים 12 שנות לימוד ושירת בצבא כלוחם. בהמשך הצטרף לחבריו שהקימו היאחזות בבקעה, ובמהלך תקופה זו בוצעה העבירה, להערכת קצין המבחן, בשל אירועים קשים שפקדו אותו במהלך חייו וגרמו לו לקשיים רגשיים.
כיום הנאשם כבן 35, הוא אינו מתגורר בהיאחזות ועובד כשכיר בחברת תיירות וגם מלווה צעיר הלוקה באוטיזם. עוד עלה מהתסקיר כי הנאשם משתמש בקנביס מאז שחרורו מהצבא, הוא אינו רואה עצמו כמכור והסמים מסייעים לו לטענתו בטשטוש רגשות כואבים.
הנאשם לקח אחריות מלאה על ביצוע העבירה והביע חרטה. הוא הכיר בטעותו אשר נבעה, לדבריו, מרצונו להתנסות בסם העשוי להיות מופק מצמח הקקטוס, אך לא הספיק לעשות בו שימוש. קצין המבחן התרשם כי על אף האירועים בחייו, הנאשם מצליח לנהל אורח חיים נורמטיבי מתפקד ויצרני.
קצין המבחן המליץ להשית על הנאשם 300 שעות שירות לתועלת הציבור, וקיום מעקב על ניקיונו משימוש בסמים. בנוסף הומלץ לבטל את הרשעתו בפלילים, מאחר שמדובר בעבירה ראשונה ולנוכח התגייסותו להליכי טיפול ושיקום ויכולותיו האישיות.
העבירה כללה תכנון מוקדם של רכישת צמחים וגידולם
המאשימה ציינה כי מדובר בגידול סם בכמות משמעותית, תוך ציפייה לעשות בו שימוש ונוכח הכמות הרבה חזקה על הנאשם שלא התכוון רק לשימוש עצמי. המאשימה הדגישה את הערכים המוגנים שנפגעו בביצוע העבירה, בשימוש בסמים בכלל ובגידולם שלא לצריכה עצמית בפרט. ואף נטען כי לביצוע העבירה קדם תכנון שכלל רכישת הצמחים וגידולם לצורך ייצור הסם, ועל כך שמדובר בסם אשר גורם להזיות והשפעותיו חמורות.
לטענת המאשימה, מתחם העונש ההולם במקרה זה בנסיבותיו נע משישה חודשי מאסר שניתנים לריצוי בעבודות שירות ועד שנת מאסר בפועל. לנוכח התסקיר החיובי, יש לגזור את העונש ברף התחתון ולהשית על הנאשם שישה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות, לצד קנס, מאסר על תנאי, התחייבות להימנע מביצוע עבירה ופסילת רישיון נהיגה. עוד נטען כי אין מקום לבטל את ההרשעה לנוכח חומרת העבירה והיעדר פגיעה קונקרטית בשיקום.
הסנגור ציין את הנסיבות האישיות של הנאשם כפי שפורטו בתסקיר, והדגיש כי מדובר באדם נורמטיבי, אשר שיתף פעולה באופן מלא כבר במהלך החיפוש, ואת העבירה ביצע בתקופה לא שגרתית בחייו. בנסיבות אלו, עתר לענישה מקלה והרתעתית בלבד ולאימוץ המלצת שירות המבחן גם ביחס לביטול ההרשעה.
הנאשם ירצה 300 שעות שירות לתועלת הציבור
בסופו של דבר השתכנע בית במשפט כי יש לגזור את עונשו של הנאשם בתחתית המתחם, ואף סבר כי התועלת הציבורית מביצוע שירות לתועלת הציבור גדולה יותר מאשר ביצוע עבודות שירות שיש בהן כדי לפגוע בפרנסתו של הנאשם.
לפיכך נגזר על הנאשם: 300 שעות שירות לתועלת הציבור בפיקוח שירות המבחן, ששה חודשי מאסר על תנאי, קנס בסך 1,500 שקלים או 10 ימי מאסר, וכן פסילה על תנאי למשך ששה חודשים מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה, כשהתנאי הוא שהנאשם לא יעבור עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים במשך שנתיים ממועד גזר הדין.
ת"פ 10580-03-16