חבלה בנסיבות מחמירות, מה קובע חוק העונשין?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

עבירת גרימת חבלה בנסיבות מחמירות היא גרימת חבלה חמורה ומסוכנת שפגעה או שהייתה עלול לפגוע בבריאותו או בנוחיותו של נפגע העבירה באופן קשה ולצמיתות, היא עלולה להותיר מום או פגיעה קשה באיברי גופו, או בחושים שלו.
סעיף 333 לחוק העונשין קובע כי אדם הגורם לאחר חבלה חמורה שלא כדין, צפוי לעונש שיכול להגיע עד שבע שנות מאסר. סעיף 334 לחוק קובע כי אדם הפוצע את חברו שלא כדין, דינו מאסר למשך שלוש שנים.
סעיף 335 לחוק העונשין קובע כי חבלה ופציעה בנסיבות מחמירות היא עבירה שנעברה לפי סעיפים 333 או 334, כאשר העבריין נשא נשק חם או קר, במקרה זה הוא צפוי לעונש כפול מהעונש הקבוע לעבירה.
כאשר היו נוכחים שניים או יותר שחברו יחד לביצוע מעשה חבלה בידי אחד או אחדים מהם, דינו של כל אחד מהם, הוא כפל העונש הקבוע לעבירה. סעיף 329(א) לחוק קובע כי העבירה החמורה ביותר היא חבלה בכוונה מחמירה שהיא ביצוע חבלה מתוך כוונה מראש.
אדם העובר עבירה של חבלה בנסיבות מחמירות לפי סעיף 333 לחוק, כלפי בן משפחתו, כולל: בן זוג ובן זוג לשעבר, צפוי לעונש מאסר למשך עשר שנים. אדם העובר עבירה לפי סעיף 334 לחוק, כלפי בן משפחתו, צפוי לעונש כפול מהעונש הקבוע לעבירה.
חבלה בנסיבות מחמירות של נהג מונית במסגרת עבודתו
נהג מונית הודה בעובדות כתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון והורשע בעבירות של חבלה בנסיבות מחמירות, עבירה לפי סעיף 333 בנסיבות סעיף 335 לחוק העונשין. בית המשפט המחוזי בירושלים נדרש לקבוע את עונשו.
על פי עובדות כתב האישום, במועדים הרלוונטיים, עבד הנאשם כנהג מונית שירות והסיע נוסעים בקו תל אביב - ירושלים. גם שני המתלוננים עבדו כנהגי מוניות שירות בחברה ואחד מהם שימש באותה העת כסדרן.
בנובמבר 2017, בשעת בוקר, בזמן ששהו הנאשם והמתלוננים בתחנה המרכזית, התפתח ביניהם עימות על רקע הסעת נוסעים, שכלל קללות ואלימות הדדית. בהמשך, הסיעו הנאשם והמתלוננים, כל אחד במונית שלו, נוסעים לירושלים. במהלך הנסיעה לירושלים, המשיכו הנאשם והמתלונן לקלל אחד את השני באמצעות מכשיר הקשר בין המוניות.
בהמשך היום, נפגשו השלושה בתחנה והעימות המשיך. ובעוד שהמתלוננים התרחקו מהנאשם חזרה לעבר המוניות שלהם, פתח הנאשם בנסיעה מהירה לעברם כשהוא נוסע נגד כיוון התנועה. הנאשם הסיט את המונית לצד ימין כשהוא מודע לכך שהוא נוהג לעבר המתלוננים, עלה על אי תנועה ופגע בעוצמה עם חזית המונית במתלוננים אשר הוטחו לעבר קיר סמוך.
הנאשם המשיך לנהוג במהירות, עד שלבסוף נתקעה המונית בקיר ונעצרה. לאחר מספר שניות, ביצע הנאשם פניות פרסה במונית וברח מהמקום. בסמוך לכך, ודקות ספורות לאחר שחוקר משטרה יצר עמו קשר, הגיע הנאשם לתחנת המשטרה והסגיר את עצמו. כתוצאה מכך, נחבלו המתלוננים חבלות קשות ופונו לבית חולים.
מתסקיר שירות המבחן עלה כי הנאשם, כבן 33 נשוי ואב לשלושה ילדים קטנים, מצוי בתנאי מעצר בית מלא מאז האירוע, כאשר טרם מעצרו עבד כנהג מונית שירות, וכיום אינו עובד. לאור חומרת העבירות ותוצאותיהן, המליץ שירות המבחן לעונש מוחשי. עם זאת, העריך כי ניתן למנף את מאסרו לטובת הליך שיקומי, תוך שילובו בתוכנית שיקומית ייעודית לעבירות אלימות במסגרת שירות בתי הסוהר.
לאחר שמיעת טיעוני הצדדים, סבר בית המשפט כי טענת ההגנה כי מדובר באירוע ספונטני אשר העבירות שבו נעברו בעקבות התגרות המתלונן, עם זאת, גם אם ניתן להניח שהנאשם היה נתון בלחץ ובסערת רגשות, אי אפשר להתעלם מהשימוש הרשלני והפזיז שלו במונית באופן אשר עלול היה להסתיים בקיפוח חיי אדם.
עוד נקבע כי על אף שמתואר כי במהלך הנסיעה המשיכו המתלונן והנאשם לקלל אחד את השני באמצעות מכשיר הקשר, עדיין, הייתה לנאשם שהות של נסיעה תמימה לחשוב על פתרון ראוי להתמודד עם הקונפליקט מול המתלונן ולא לנקוט בצעד קטלני כפי שנקט.
בסופו של דבר גזר בית המשפט על הנאשם את העונשים הבאים: מאסר בפועל למשך 13 חודשים בקיזוז ימי המעצר. וכן, מאסר על תנאי של 6 חודשים שאותו לא ירצה, אלא אם יעבור בתוך שלוש שנים מיום שחרורו מהמאסר, כל עבירת אלימות מסוג פשע.
ת"פ 69770-11-17