www.what2do.co.il

עבירת השוחד של עובד ציבור

דרגו את המאמר

עבירת השוחד של עובד ציבור

עבירות השוחד הינן עבירות אשר עולות לא אחת לכותרות וזאת משום שהוא מבוצעות על ידי עובדי מדינה ואנשי ציבור. מדובר אפוא במצב בו בעל תפקיד ציבורי מקבל טובת הנאה (לאו דווקא בכסף) בכדי להפעיל את מעמדו ו/או כוחו למען מעניק ההטבה. האיסור כנגד עבירות כגון דא הינו ברור ועתיק יומין. לדוגמא, "הנשר הגדול" התייחס לכך בהלכותיו כאשר ציין שגם נטילת שוחד לשם עשיית צדק הינה עבירה אסורה.


הערך אשר מוגן ביסוד עבירה זו נובע מהרצון לשמור באדיקות על טוהר המידות והתנהלותו התקינה והשקופה של המינהל הציבורי. כמו כן, מיותר לציין כי פעילותה של המערכת הציבורית קשורה באופן הדוק עם אמון הציבור. דהיינו, במידה והציבור ייאבד את אמונו במערכת הציבורית, הדבר עלול להוביל לפגיעה קשה במדינה ובמשק. מקל וחומר במשטר דמוקרטי אשר חרט על דגלו ערכים כגון שוויון, חירות וזכויות חוקתיות. מכאן, ניתן להבין את ההתעניינות הציבורית הרבה בעבירות השוחד, ואת דרישת ההחמרה המקופלת בביקורת המופנית כנגד "עובדי מדינה שחטאו".


מהי עבירת השוחד?


סעיף 290 לחוק העונשין קובע כי שוחד הינו מצב בו ניתנת לעובד ציבור טובת הנאה בכדי לגרום לאחרון להפעיל את מעמדו או כוחו לטובת המשחד. הפעולה מבחינתו של עובד הציבור צריכה להיות בהקשר למעמדו הציבורי או תפקידו. כפי שצוין לעיל, טובת הנאה זו איננה חייבת להיות בדמות כספים. לדוגמא, ייתכן כי שוחד יהיה מבוסס על טובת הנאה בשווה כסף. למשל, שירות מיוחד או מוצרים מסוימים. טובת הנאה יכולה גם להיות מצב של הימנעות מביצוע פעולה כלשהי. כמו כן, ייתכן בהחלט כי עובד הציבור יפעל באופן פסול תוך כדי הפעלת גורם אחר "מתווך". גם כאן, מדובר בשוחד אשר מהווה עבירה פלילית חמורה.


חשוב להדגיש כי עבירת השוחד, מעצם טבעה, הינה עבירה המיוחסת לעובדי ציבור בלבד. הדברים ברורים. בניגוד למגזר הציבורי, המגזר הפרטי איננו מחויב אלא לעצמו. אי לכך, הוא איננו נתון תחת ביקורת ציבורית והוא איננו מחויב בשקיפות (עד רמות מסוימות כמובן). חשוב להדגיש כי היות והחוק מדבר על "עובד ציבור" ולא על "עובד מדינה", פרשנות המונח יכולה להיות רחבה. לדוגמא, במקרה אשר נדון לאחרונה בבית המשפט, נטען כי מאבטח אשר הועסק על ידי חברה פרטית במכרז של משרד הפנים נטל שוחד בעודו ממלא את תפקידו. בית המשפט קבע כי למרות שמאבטח לא היה עובד מדינה, הוא נשא בתפקיד ציבורי מתוקף ה"לקוח" של מעסיקתו. אי לכך, האחרון הורשע בדין.


מהי טובת הנאה?


גם "טובת ההנאה" יכולה להתפרש לכאן ולכאן. הלכה פסוקה היא כי טובת הנאה איננה חייבת להיות פורמאלית מבחינת סמכויות עובד הציבור בכדי להיות קשורה לתפקיד. בכל מקרה בו עובד ציבור פועל על בסיס שוחד מדובר בעבירה פלילית, וזאת גם כאשר הפעולה עצמה נעשתה תוך כדי "השפעה", "ניצול כוח" ואף על ידי מתווך. יתרה מכך, טובת ההנאה יכולה להיות גם בעתיד. לדוגמא, עובד ציבור מקבל שוחד במועד מסוים, וזאת מתוך תקווה מצידו של המשחד לטובות הנאה בעתיד.


מהו העונש?


העונש בגין עבירת שוחד יכול להגיע עד כדי שבע שנות מאסר בפועל. חשוב להדגיש כי החוק איננו מבדיל בין מקבל השוחד לנותן. עם זאת, על פי רוב, מקבל השוחד יישא בגזר דין חמור יותר. עם הצטרפותה של ישראל לארגון ה-OECD, הורחבו המאמצים מבחינת מיגור תופעות של שוחד במערכת הציבורית. במסגרת מאמצים אלה, התווספה לאחרונה גם עבירה של מתן שוחד לעובד ציבור זר. כמו כן, הועלתה גם הצעת חוק להחמיר עם עובדי ציבור המורשעים בנטילת שוחד.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נסגר תיק החקירה כנגד אולמרט בפרשת כרמיה

נסגר התיק בפרשת "הבית ברחוב כרמיה" נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט 

עבירת השוחד של עובד ציבור

מהי עבירת השוחד בידי עובד ציבור? כיצד מגיע בית המשפט להכרעה בנוגע לעונש ומה נדרש על מנת להרשיע בעבירת השוחד עובד ציבור ... 

עבירות מס: שיקולי ענישה

עבירות מס: שיקולי ענישה

מהן עבירות מס? מהו העונש המוטל על אדם המבצע עבירות מס? האם מדובר בקנס כספי או שמא ייתכן גם מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח? 

שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד

שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד

עבירת שוחד הינה עבירה אשר מעטרת לא אחת את כותרות העיתונים. מהי עבירת השוחד? כיצד מרשיעים אדם בשוחד? מהם שיקולי הענישה בגין שוחד? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

רישום פלילי בעבודה – האם מעסיק רשאי לבקש תעודת יושר?

מעסיק במגזר הפרטי אינו רשאי לדרוש מעובד או מועמד לעבודה להמציא תדפיס מהמרשם הפלילי. מעסיק שבכל זאת דורש זאת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנתיים.  

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

קנס בהליך פלילי כעונש על עבירה

בית משפט רשאי להטיל קנס על נאשם בעבירה פלילית כעונש יחיד או לצד עונשים אחרים כמו מאסר או עבודות שירות, זאת בהתאם לחומרת העבירה והנסיבות שהובילו לביצועה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.