www.what2do.co.il

הרשעה בחבלה בנסיבות מחמירות והחזקת סכין, על רקע דקירת המתלונן בידו

דרגו את המאמר

הרשעה בחבלה בנסיבות מחמירות והחזקת סכין, על רקע דקירת המתלונן בידו

שופט ביהמ"ש המחוזי בחיפה, רון שפירא, גזר עתה על הנאשם יוסף מטר, יליד 1986 מאעבלין, שהורשע עפ"י הודאתו בעבירות של חבלה בנסיבות מחמירות, ובעבירה של החזקת סכין שלא כדין , 24 חודשי מאסר, מהם 12 חודשי מאסר לריצוי בפועל ו-12 חודשי מאסר על תנאי. סך הכל ירצה הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל וכן יפצה את המתלונן וישלם לו פיצוי על חשבון נזקיו בסכום כולל של 10,000 ₪. אין בפיצוי זה כדי למצות את נזקי המתלונן ושמורות לו זכויותיו על פי דין בעניין זה.

עובדות המקרה:
על רקע סכסוך קודם שהתגלע במשפחה המורחבת, ניגש הנאשם למתלונן שישב ברכבו עם בני משפחתו ודקר אותו עם סכין בזרועו. הסכין חדרה את הזרוע מצד אחד ויצאה מצידה השני. על פי המסמכים הרפואיים שהוגשו לבית המשפט, חייבה החבלה תפירה של החתך בזרוע אם כי לא נגרמו נזקי גוף חמורים.
בין הצדדים נערכה סולחה.


השופט שפירא ציין כי נראה שבדרך נס, על אף עומק חדירת הסכין, לא נגרם לזרועו של המתלונן נזק בלתי הפיך. מדובר בדקירה עמוקה שאך בנס לא הסתיימה בתוצאה קשה יותר. בנסיבות אלו, ציין , וחרף התסקיר החיובי, לא ניתן להסתפק בענישה שאין בה מרכיב הרתעתי משמעותי. החלטה לדקור אדם בסכין, או בכל חפץ חד אחר, מצביעה על מסוכנות רבתית ונכונות לפגוע באדם פגיעה שיש בה פוטנציאל קטלני. המרחק בין דקירה הגורמת חבלה חמורה לבין דקירה הגורמת למוות הוא בדרך כלל יד המקרה. לגישתו , אדם הדוקר אחר בסכין עומד באמות מידה של מסוכנות וחומרה מרביות, וזאת גם אם התוצאה הסופית של מעשיו אינה קטלנית.

עוד ציטט השופט מדברי הרמב"ם והבהירם, כי בבוא השופט לגזור את הדין מידת הרחמים בה הוא אוחז, ככל שיש לתת לה ביטוי, צריכה להיות מופנית כלפי החברה ככלל ולאו דווקא כלפי האדם הבודד העומד בפניו. בדרך כלל מיצוי הדין עם העבריין, היא מידת רחמים כלפי החברה.
כך גם במקרה הנדון, גישה סלחנית מדי לאלו העושים שימוש בסכין לפגיעה באחרים, יש בה כדי לשדר מסר סלחני ובסופו של דבר יש בה גם כדי להפחית את ההרתעה, וכפועל יוצא מכך להגביר את הסיכון לפגיעה חוזרת. מכאן, שהענישה צריכה להיות משמעותית ומרתיעה.

לקולא התחשב השופט בהודאת הנאשם, חרטתו, התסקיר החיובי אודותיו, עברו הנקי, עובדת היותו מאסר זה – מאסר ראשון , ( הלכה היא כי בבואו של בית משפט לגזור לראשונה על אדם עונש של מאסר, ינהג במידת הרחמים) וקיומה של סולחה בין הצדדים.

יחד עם האמור ציין השופט כי עם זאת אין חשיבות הסולחה גוברת על חשיבות ההרתעה מפני תופעת הסכינאות.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

בתי המשפט נוטים להחמיר בעונשיהם של אלו המורשעים בעבירות שוד כנגד קשישים. השופט אליקים רובינשטיין התייחס לכך בפסיקתו... 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

התעללות בחסר ישע

מהי התעללות בחסר ישע? האם מדובר בעבירה פלילית? כיצד ניתן לאבחן התעללות בחסר ישע? 

עבירת תקיפה ואלימות - שיקולי ענישה

מהם שיקולי הענישה במסגרת עבירות תקיפה? מהו ההבדל בין תקיפה סתם לתקיפה חמורה יותר? אילו טענות יכולות לשרת את הנאשם? 

הטרדה באמצעות מתקן בזק, מהי?

מהי הטרדה באמצעות מתקן בזק? האם מדובר בעבירה אשר ניתן להרשיע בה גם נאשמים המטרידים באמצעי תקשורת אחרים? 

איומים, מה העונש בעבירת איומים?

מהי עבירת איומים? כיצד מוכיחים אותה? מהם השיקולים מבחינת גזר דין לאחר הרשעה באיומים? 

עבירת סחיטה באיומים במשפט הפלילי

סחיטה באיומים ... מה העונש בחוק? מהי גישת בתי המשפט לעבירה זו? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורך דין פלילי באתר. 

הגנה עצמית במשפט הפלילי, אימתי?

הרציונל המשפטי חברתי העומד מאחורי סוגיית ההגנה העצמית נטוע בראשיתו בעצם זכותו הטבעית של הפרט להגן על חייו ועל רכושו, זכות אשר הייתה קיימת לו עוד "במצב הטבעי", עוד בטרם התקיימה מסגרת חברתית מדינית. 

הריגה, שיקולי ענישה בעבירת הריגה

כיצד גוזר בית המשפט את דינו של נאשם בעבירת הריגה? מהם השיקולים להקלה בעונש ומהם להחמרה?  

הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?

הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם יחיד או קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, וגם העברת ביקורת חריפה שאין בה קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת ממנה נחשבת להסתה כמו גזענות או אנטישמיות. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.