www.what2do.co.il

שימוש לרעה בכוח המשרה, מה הדין הפלילי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

שימוש לרעה בכוח המשרה, מה הדין הפלילי?

עבירת שימוש לרעה בכוח המשרה מתייחסת לעובדי ציבור ולא לכלל האזרחים, כגון: עובדי רשויות מקומיות, חיילים, שוטרים, עובדי רשויות חינוך, עובדי ביטוח לאומי, עובדי בנק ישראל וכדומה. חוק העונשין קובע עונש של עד שלוש שנות מאסר לעובד ציבור, שהשתמש בסמכותו שלא כדין במטרה לפגוע באדם אחר.

 

סעיף 280 לחוק העונשין עוסק בעבירה פלילית של שימוש לרעה בכוח משרה. על פי סעיף זה, עובד ציבור שעושה שימוש לרעה בסמכותו או הורה לעשות מעשה שרירותי הפוגע בזכותו של אחר, צפוי לעונש שיכול להגיע עד שלוש שנות מאסר. כמו כן, עובד ציבור שנכנס למגוריו של אדם נגד רצונו, כשאין הדבר מותר לו על פי דין, או שלא לפי הסדרים שנקבעו לכך בדין, צפוי לעונש דומה.

 

שימוש לרעה בכוח המשרה של עובד ציבור יכול לבוא לידי ביטוי במקרה שעובד סוציאלי נכנס ללא סמכות לבצע בדיקות בביתו של אדם בשעה שאותו אדם מתנגד לכך, או כאשר שוטר נכנס למערכת המשטרתית ומעיין ברישום פלילי של אחר לצרכים פרטיים.

 

מתנדב במשטרה גנב כסף ורכוש מעובדים זרים

 

שוטר מתנדב ביחידות מיוחדות בתחנת לב תל אביב, הורשע לאחר שמיעת ראיות בכתב אישום בשתי עבירות של שימוש לרעה בכוח המשרה, עבירת גניבה, שוד בנסיבות מחמירות וגניבה בידי עובד ציבור. בית המשפט המחוזי בתל אביב – יפו גזר על הנאשם 26 חודשי מאסר לריצוי בפועל, לצד עונשים נלווים.

 

על פי עובדות כתב האישום, במסגרת עבודת ההתנדבות במשטרה, ביצע הנאשם סיורים בעודו לבוש מדי שוטר, נושא נשק ונוהג בניידת. בתחילת שנת 2015 ובמספר אירועים נוספים, נהג הנאשם להגיע לדירתו של עובד זר מאריתראה כשהוא לבוש מדי משטרה, להיכנס לדירה, ולערוך בה חיפוש. פעולות אלה נעשו ללא סמכות בדין ואף במהלך אותם אירועים איים הנאשם על המתלונן כי ידאג להכניסו לכלא מתוך כוונה לגרום לו להפסיק להפעיל מדירתו את החנות שפתח בה.

 

באחד הלילות, הגיע הנאשם לדירתו של המתלונן יחד עם מתנדב נוסף ודרש ממנו לבצע חיפוש. הנאשם איים עליו כי אם ימשיך בהפעלת החנות, ידאג להזמין לשם אנשים שייתנו לו קנס. בהמשך, הנאשם עלה לקומה השנייה בדירה ובתום החיפוש הורה למתלונן להוציא את תכולת כיסיו והוא הניח על השולחן את ארנקו שהכיל כחמש מאות דולר. הנאשם נטל את הסכום ועזב את המקום. רק לאחר שהנאשם עזב את המקום, הבחין המתלונן כי כספו נגנב.

 

באישום השני, נקבע כי בלילה שהיה הנאשם במשמרת, יחד עם מתנדב נוסף, הוא נסע בניידת ונשא על גופו אקדח משטרתי ותרסיס פלפל. בסמוך לחצות, הבחינו השניים ביליד אריתראה, כשהוא הולך ברחוב. הנאשם דרש ממנו להציג בפניו מסמכים מזהים והוא השיב שמסמכיו נמצאים בביתו שנמצא בקרבת מקום. המתלונן השני נכנס לניידת בהוראת הנאשם והשלושה נסעו לדירתו, שם הציג להם את אשרת השהיה. בדירה נכח נתין נוסף שאף הוא הציג תעודה לנאשם, והנאשם חיפש בכליו ללא סמכות. לאחר מכן, עזבו הנאשם והמתנדב השני את הדירה, ועברו לדירה אחרת בבניין, שבה גם התגוררו נתינים זרים.

 

הנאשם נכנס לדירה שלא כדין, העיר את הדיירים והחל לבצע חיפוש בחפציהם שלא כדין, ובין היתר, בחפציו של נתין אריתראי. במהלך שהייתו במתחם, גנב הנאשם מארנקו לפחות 800 שקלים במזומן. בהמשך וכחלק ממעשה הגניבה איים הנאשם כי ירסס את פניו בגז פלפל, השליך את אחד התיקים שתפס במהלך החיפוש ולאחר מכן עזב את המקום.

 

במסגרת האישום השלישי נקבע כי הנאשם, במהלך משמרת לילה, זומן לטפל באירוע אלימות שהתרחש ברחוב וקיבל לידיו מכשיר טלפון נייד של אחד המעורבים שנפצע ופונה לבית החולים. הנאשם גנב את מכשיר הטלפון ולא השיבו למשרד המוצגים בתחנה, חרף ידיעתו כי בעליו של המכשיר מחפש אותו.

 

ת"פ 1237-05-15

 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

בתי המשפט נוטים להחמיר בעונשיהם של אלו המורשעים בעבירות שוד כנגד קשישים. השופט אליקים רובינשטיין התייחס לכך בפסיקתו... 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

התעללות בחסר ישע

מהי התעללות בחסר ישע? האם מדובר בעבירה פלילית? כיצד ניתן לאבחן התעללות בחסר ישע? 

עבירת תקיפה ואלימות - שיקולי ענישה

מהם שיקולי הענישה במסגרת עבירות תקיפה? מהו ההבדל בין תקיפה סתם לתקיפה חמורה יותר? אילו טענות יכולות לשרת את הנאשם? 

הטרדה באמצעות מתקן בזק, מהי?

מהי הטרדה באמצעות מתקן בזק? האם מדובר בעבירה אשר ניתן להרשיע בה גם נאשמים המטרידים באמצעי תקשורת אחרים? 

איומים, מה העונש בעבירת איומים?

מהי עבירת איומים? כיצד מוכיחים אותה? מהם השיקולים מבחינת גזר דין לאחר הרשעה באיומים? 

עבירת סחיטה באיומים במשפט הפלילי

סחיטה באיומים ... מה העונש בחוק? מהי גישת בתי המשפט לעבירה זו? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורך דין פלילי באתר. 

הגנה עצמית במשפט הפלילי, אימתי?

הרציונל המשפטי חברתי העומד מאחורי סוגיית ההגנה העצמית נטוע בראשיתו בעצם זכותו הטבעית של הפרט להגן על חייו ועל רכושו, זכות אשר הייתה קיימת לו עוד "במצב הטבעי", עוד בטרם התקיימה מסגרת חברתית מדינית. 

הריגה, שיקולי ענישה בעבירת הריגה

כיצד גוזר בית המשפט את דינו של נאשם בעבירת הריגה? מהם השיקולים להקלה בעונש ומהם להחמרה?  

הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?

הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם יחיד או קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, וגם העברת ביקורת חריפה שאין בה קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת ממנה נחשבת להסתה כמו גזענות או אנטישמיות. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.