www.what2do.co.il

הגנת הדחה במשפט הפלילי

דרגו את המאמר

הגנת הדחה במשפט הפלילי

כבר בתחילת המאה הקודמת, הכירו בתי המשפט הפדראליים בארה"ב בהגנה הקמה לנאשמים כשסוכני הממשל הטמינו פח למי שהם סברו כי הוא עבריין. המלכודת שהוטמנה לחשודים הייתה בכך שהסוכן מציב לעצמו למטרה לעודד ולשדל את החשוד לעבור את העבירה לצורך הבאתו לדין.


בתי המשפט בארה"ב הכירו בכך שיש להוציא מתחום המשפט הפלילי התנהגויות שהינן תוצאה ישירה של הדחה מצד איש רשות. מקום בו מוכח בבית המשפט שהפלילי נולד במוחו של הסוכן והושתל על ידו בראשו של החשוד, לא כל האמצעים כשרים (גם כשהמטרה הינה אכיפת החוק). הקו המבחין בין הטמנת פח אסורה לבין זו המותרת, הוא כאשר כל מעשי סוכן הרשות הינם אך להעמיד בפני החשוד את ההזדמנות לבצע את העבירה, כשהחשוד ממילא התכוון והיה מוכן לעבור עבירה זו.

 

שתי הגישות המשפטיות ב"הגנת הדחה"


המערכת המשפטית התחלקה לשתי אסכולות בבואה לבחון בסיס משפטי להגנה זו במשפט הפלילי:


הגישה הסובייקטיבית – גישה הגורסת כי על הדיון להתמקד בבדיקת התנהגותו של הנאשם ומחשבותיו. שופטים הבוחנים את הטענה מהגישה הסובייקטיבית סבורים כי כוונת המחוקק לא הייתה לגזור עונשים על נאשם אשר ביצע פשע כתוצאה מהדחה פסולה. שופטים אלו בוחנים האם לנאשם הייתה נטייה לעבור את העבירה בה נכשל, או שמא רק בגין ההדחה חצה האחרון את הקווים.


הגישה האובייקטיבית – על פי גישה זו, יש לבחון את התנהגותו של הסוכן, ללא כל קשר למחשבותיו של הנאשם. שופטים אשר מצדדים בגישה זו בחנו את מעשי הסוכן והתנהלותו, באם לא חצה בהתנהגותו ובהדחתו את המותר. על פי הגישה האובייקטיבית יש לבחון האם אין זאת אלא שהשידולים החוזרים ונשנים, הם שהביאו את הנאשם לביצוע העבירה.


פסיקה מאוחרת יותר קבעה כי גם נאשם, אשר היה "מועד לפורענות" לביצוע העבירה, ונפל במלכודת שהטמין לו הסוכן, יש לבחון עניינו באופן מדוקדק. במילים אחרות – האם לא הייתה בפעילותו של הסוכן כדי סטייה חריפה מהנורמה בשידולו את הנאשם לעבור את העבירה.

 

הפסיקה בישראל, דוגמא לפסק דין


בעבר לא הייתה הגנה זו קבילה במערכת המשפט הישראלית, אשר שפטה נאשם באם ביצע את העבירה, הלכה למעשה. עם זאת, גם פסיקות והלכות בנושא זה הלכו והתרחבו עם השנים.
 

 

סוגיה בעניין זה הגיעה לפתחו של בית המשפט השלום בתל אביב בנוגע לנאשם אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין עבירות של ניסיון למעשה מגונה וניסיון להטרדה מינית. כתב האישום הוגש נגד הנאשם בעקבות תחקיר טלוויזיוני של ערוץ 10, אשר ערך מחקר כנגד פדופילים ברשת האינטרנט. בית המשפט קבע כי הנאשם איננו פדופיל, והמפגש בינו לבין התחקירנית (אשר הזדהתה כילדה בת 13), היה פרי שידוליה של התחקירנית לאורך תקופה ארוכה.


בית המשפט מתח ביקורת על התנהלות התחקירנים של ערוץ 10 שכן מה שמותר לעיתונאי, אינו בהכרח זהה למה שמותר לחוקר משטרתי. אי לכך, בית המשפט הביע תרעומת על רמיסת זכויות האזרח והצגתו באופן משפיל בטלוויזיה לצורכי רייטינג בלבד.


וכך סיכם השופט את פסק הדין:


"התנהגות הערוץ והתחקירנית היוו הדחה בלתי ראויה הפוגעת בזכויות אזרח מעבר לראוי ואינה עומדת במבחני פסקת ההגבלה. במיוחד כשמדובר בגוף מסחרי הפועל משיקולי רייטינג ואינו כפוף לעקרונות המחייבים והמנחים את השרות הציבורי, כמשטרה.

 

במצב זה, הבדיקה חייבת להיות דקדקנית, פן על מזבח התקשורת יועלו זכויות אזרח לקורבן. גם אם התופעה החברתית אותה באה התקשורת לחשוף הינה קשה, מסוכנת ופוגעת בשלום הציבור, אל לו לבית המשפט להסכים שכאשר חוטבים עצים עפים שבבים".
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.