www.what2do.co.il

אסיר תבע את המשטרה בגין השמדת רכושו

דרגו את המאמר

אסיר תבע את המשטרה בגין השמדת רכושו

התובע הועמד לדין בגין ביצוע מספר עבירות גניבה. בעת מעצרו במסגרת הליך פלילי נתפס בכליו רכוש, שכלל: שעון יוקרתי בשווי של 25,000 שקלים, טלפון נייד, מסמכים ותיק גב. חרף החלטה שיפוטית המורה על השבת הרכוש, השמידה המשטרה את החפצים. לאחר שריצה את עונשו, פנה התובע אל בית משפט לתביעות קטנות בתל אביב - יפו, ודרש פיצויים מהמשטרה בסך של 27,000 שקלים, בגין השמדה ברשלנות את רכושו.

 

על פי עובדות התביעה, בחודש יוני 2013, הודה התובע בעובדות כתב האישום בגין עבירות רכוש, ולאחר כשבועיים ניתן גזר דינו. במסגרת גזר הדין הוחלט בין היתר להשיב את התפוסים תוך 30 יום. בית המשפט הורה על חילוט מכשיר הטלפון הנייד ששימש בעת ביצוע העבירות, ובנוסף הורה על השבת יתר התפוסים.


יש להרתיע את המשטרה מלהתרשל בהשמדת תפוסים

 

התובע שריצה עונש מעצר במשך כשנתיים בהתאם לגזר הדין, לא דרש לקבל את רכושו עד ליום שחרורו. אולם במועד זה התברר לו כי כל רכושו הושמד תוך הפרת הצו השיפוטי שהורה על השבתו. התובע העיד כי בעת מעצרו היה דר רחוב, ועל כן החפצים שנתפסו היו עיקר רכושו בארץ. לטענתו, יש להרתיע את המשטרה מלהתרשל בהשמדת תפוסים, ועליה לפצותו בסך של 27,000 שקלים עבור שווי השעון, התיק והכובע שהושמדו. בנוסף דרש פיצוי בגין נזק לא ממוני בשל אבדן פריטים שערכם סנטימנטלי.

 

הנתבעת הודתה כי השמידה את התפוסים בניגוד לצו השיפוטי, וכי התנהלות זו באה בגדר רשלנות. יחד עם זאת טענה כי התובע השתהה באיסופם, מכיוון שנדרש לאסוף אותם מיד עם שחרורו, אך דרש לקבל אותם רק לאחר חודש ימים.

 

המשטרה ניסתה לנהל משא ומתן עם התובע בניסיון לסיים את המחלוקת ללא צורך בהכרעה שיפוטית, אולם הצדדים לא הגיעו להסכמה, על כן בית המשפט נדרש להעריך את גובה הנזק שנגרם לתובע מהשמדת התפוסים, ולקבוע האם הוא זכאי לפיצויים.

 

המדינה מחויבת לשמור על רכושו של האסיר

 

בית המשפט התרשם כי המשטרה תפסה את רכושו של התובע בעת שעצרה אותו, וציין כי מדובר בקניינו הפרטי והמדינה מחויבת שלא לפגוע בו, ולכבד את זכויותיו. לפיכך היה עליה לוודא היטב שהיא אינה משמידה רכוש שדינו לשוב לבעליו מכוח צו שיפוטי. עוד ציין כי מדובר בבדיקה פשוטה, והעובדה שהמשטרה לא הציגה כל ראיה בשאלה מדוע השמידה את חפציו מעלה תהיות ופועלת לחובתה.

 

יחד עם זאת, לאחר הצגת הטיעונים, הגיע בית המשפט למסקנה שהשעון שהושמד אינו שעון יוקרה כפי שטען התובע, אולם קבע כי הוא זכאי לפיצוי בגין הנזק שנגרם לו מהשמדת התפוסים על דרך האומדנה, בסך של 1,500 שקלים ופיצוי בגין עגמת נפש בסך 3,000 שקלים. בסופו של דבר קיבל בית המשפט את התביעה בחלקה, וחייב את המשטרה לפצות את התובע בסך של 4,500 שקלים, בצירוף בהוצאות משפט בסך של 500 שקלים.

 

ת"ק 62444-06-15 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.