www.what2do.co.il

מעצר בית למתפרע בסילואן למרות עבר פלילי

דרגו את המאמר

מעצר בית למתפרע בסילואן למרות עבר פלילי

בית המשפט העליון דחה ערר אשר הוגש על ידי המדינה כנגד החלטתו של בית המשפט המחוזי להורות על שחרורו של מוסטפא יחיא, ערבי תושב סילוואן, לחלופת מעצר. הפרקליטות הגישו כנגד הנאשם ושני אחרים כתב אישום המייחס להם עבירות שונות כגון ניסיון לתקיפת שוטר, התפרעות, קשירת קשר לביצוע פשע, ייצור נשק, ניסיון הצתה, תקיפה בנסיבות מחמירות, יידוי אבנים ועוד.

 

על פי כתב האישום, בחודש ספטמבר 2010 השתתף יחיא בהפרות סדר בכפר סילוואן ובמהלכן יידה אבנים על כוחות הביטחון. כמו כן, המדינה טוענת כי יחיא חבר עם הנאשמים הנוספים בכדי לנקוט בפעולות נגד תושבים ערבים "הסוטים מדרך המסורת והמוסר". בית המשפט הורה, בד בבד עם הגשת כתב האישום, על עריכת תסקיר שירות מבחן בעניינו של יחיא.


שירות המבחן קבע כי חלופת המעצר אשר הוצעה ליחיא הינה ראויה אך עם זאת הומלץ שלא לשחרר את הנאשם לחלופה. בית המשפט קבע כי בהתחשב בתשתית הלכאורית לביצוע המעשים, ובשל אופי העבירות המיוחסות ליחיא, קמה עילת מעצר.

 

עם זאת, בית המשפט המחוזי החליט שלא לקבל את המלצת הגורמים המקצועיים ולהורות על חלופת מעצר. השופט התייחס בכך לעובדה שחברו של יחיא, אשר כנגדו הוגש כתב אישום המייחס לו עבירות חמורות יותר, שוחרר לחלופת מעצר.


אי לכך, נקבע כי יחיא ישוחרר לחלופת מעצר בתנאים הבאים – שהות במקום העבודה ופיקוח מצד מעסיקו, ולאחר שעות העבודה עליו לשהות בחדר באתר הבניה של החברה האמורה או בפיקוח של אחד משלושת אחיו. כמו כן, המשפחה תפקיד סכום של 10,000 שקלים כערובה עצמאית והתחייבות בשיעור של 10,000 שקלים נוספים לשמירה כללי המעצר.

 

חלופת מעצר, אימתי?


בית המשפט, בבואו להורות על מעצרו של אדם, צריך להשתכנע כי מתקיימים שני תנאים מצטברים - עילת מעצר על פי אחת העילות המנויות בסעיף 21(א) לחוק המעצרים, וקיומן של ראיות לכאורה להוכחת האשמה לפי סעיף 21(ב) לחוק המעצרים. שופט לא יורה על המעצר, גם אם השתכנע בקיומם של התנאים האמורים, וזאת אם ניתן להשיג את תכלית המעצר באמצעים קשים פחות ממעצר מאחורי סורג ובריח.

 

במקרה דנן, בית המשפט העליון קבע כי הצדדים היו חלוקים בנוגע לשאלת המסוכנות הנשקפת מיחיא ואפשרות הפגתה באמצעות חלופת המעצר. השופט אף התייחס בפסק דינו לתסקיר שירות המבחן אשר נערך בעניינו של יחיא.

 

עם זאת, הלכה פסוקה היא כי שירות המבחן הינו בגדר ממליץ בלבד ובית המשפט אינו כבול להמלצותיו. "השיקולים המנחים את שירות המבחן בהמלצתו והשיקולים והאינטרסים שעל בית המשפט לשקול לצורך החלטתו לא בהכרח זהים וחופפים הם", נכתב בפסק הדין.

 

השופט ציין גם את העובדה שהנאשם המרכזי בכתב האישום שוחרר לחלופת מעצר. המדינה טענה כי נאשם זה הינו אדם בעל עבר פלילי נקי, אשר גם הודה בביצוע העבירות ונטל אחריות על מעשיו. לטענת הפרקליטות, יחיא הינו בעל עבר פלילי בביצוע עבירות דומות והאחרון אף לא נטל אחריות למעשיו. טענות הפרקליטות נדחו בשלב זה ובית המשפט העליון שיחרר את הנאשם לחלופת מעצר.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

בתי המשפט נוטים להחמיר בעונשיהם של אלו המורשעים בעבירות שוד כנגד קשישים. השופט אליקים רובינשטיין התייחס לכך בפסיקתו... 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

התעללות בחסר ישע

מהי התעללות בחסר ישע? האם מדובר בעבירה פלילית? כיצד ניתן לאבחן התעללות בחסר ישע? 

עבירת תקיפה ואלימות - שיקולי ענישה

מהם שיקולי הענישה במסגרת עבירות תקיפה? מהו ההבדל בין תקיפה סתם לתקיפה חמורה יותר? אילו טענות יכולות לשרת את הנאשם? 

הטרדה באמצעות מתקן בזק, מהי?

מהי הטרדה באמצעות מתקן בזק? האם מדובר בעבירה אשר ניתן להרשיע בה גם נאשמים המטרידים באמצעי תקשורת אחרים? 

איומים, מה העונש בעבירת איומים?

מהי עבירת איומים? כיצד מוכיחים אותה? מהם השיקולים מבחינת גזר דין לאחר הרשעה באיומים? 

עבירת סחיטה באיומים במשפט הפלילי

סחיטה באיומים ... מה העונש בחוק? מהי גישת בתי המשפט לעבירה זו? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורך דין פלילי באתר. 

הגנה עצמית במשפט הפלילי, אימתי?

הרציונל המשפטי חברתי העומד מאחורי סוגיית ההגנה העצמית נטוע בראשיתו בעצם זכותו הטבעית של הפרט להגן על חייו ועל רכושו, זכות אשר הייתה קיימת לו עוד "במצב הטבעי", עוד בטרם התקיימה מסגרת חברתית מדינית. 

הריגה, שיקולי ענישה בעבירת הריגה

כיצד גוזר בית המשפט את דינו של נאשם בעבירת הריגה? מהם השיקולים להקלה בעונש ומהם להחמרה?  

הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?

הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם יחיד או קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, וגם העברת ביקורת חריפה שאין בה קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת ממנה נחשבת להסתה כמו גזענות או אנטישמיות. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.