www.what2do.co.il

בעל מתעלל יורשע בגרימת מוות ברשלנות לאחר התאבדות אשתו

דרגו את המאמר

בעל מתעלל יורשע בגרימת מוות ברשלנות לאחר התאבדות אשתו

"למרבה הצער, מעשי אלימות והתעללות בבני משפחה הפכו זה מכבר לתופעה רווחת מדאיגה בתוכנו. על בתי המשפט להחלץ במלוא כוחם למאבק כנגד התופעה הפסולה והמתפשטת הזאת, ובדרך זו גם להגן על הקורבנות שהם לרוב נשים מוכות. תרומת בתי המשפט לביעורן של תופעות כאלה יכולה להתבטא בהכבדת העונש על נאשמים שנמצאו אשמים במעשים כאלה. הטלת עונשי מאסר מוחשיים וממושכים טומנת סיכוי - מה להרתעת העבריינים שלא יחזרו לסורם ולהרתעת עבריינים בכוח" (ע"פ 3783/98 פלוני נ' מדינת ישראל).

 

בית המשפט הרשיע אדם בגרימת מוות ברשלנות לאחר שהתעללות נפשית, פיסית וכלכלית באשתו גרמה לאחרונה - ברגע של ייאוש - לקפוץ אל מותה מחלון דירתם המשותפת. הנאשם והמנוחה היו נשואים אך נישואיהם לא היו מאושרים כלל וכלל. למעשה, במשך שנים הכה הבעל את אשתו ונהג כלפיה באלימות ברוטאלית.

 

באחד הימים, הבעל הגיע לביתו וביקש מאשתו את משכורתה אך האחרונה סירבה לו. משלא הסכימה האישה כאמור, הפליא בה הבעל את מכותיו. הפעם הייתה האישה סבורה כי "הגיעו מים עד נפש" ופנתה להגיש תלונה במשטרה. הבעל גילה אודות התלונה במשטרה ודרש מאשתו לבטל את התלונה לאלתר.

 

האישה אכן ביטלה את התלונה אך בכך לא זכתה היא למזור. הנאשם החל להתפרע בדירה, תוך שהוא הורס רהיטים וקורע את וילונות הבית. האישה, כתוצאה מהתנהגותו האלימה של בעלה, קפצה מהחלון אל מותה. בעקבות האירועים הוגש כנגד הבעל כתב אישום בגין עבירות של הריגה ואלימות. בסופו של היום, בית המשפט המחוזי הרשיע את הנאשם בגרימת מוות ברשלנות וגזר עליו עונש מאסר של שנתיים בפועל. הבעל הגיש ערעור על הכרעת הדין לבית המשפט העליון.

 

הנאשם טען - לא יכולתי לדעת שהאישה תקפוץ מהחלון


הנאשם טען כי אין להרשיע אותו בגרימת מוות ברשלנות וזאת מחמת שלושה טעמים. ראשית, הוא הורשע בתחילה בהריגה וכל התגוננותו הייתה מבוססת על עבירה זו. לטענתו, הוא לא התכונן להתגונן מפני גרימת מוות ברשלנות ולכן לא קיבל הוא את יומו בבית המשפט. הנאשם טען גם כי עדויות המנוחה הינן עדויות שמיעה שאינן קבילות. בנוסף, המערער טען כי התאבדותה של המנוחה הייתה מעשה רצוני מצידה אשר לא הייתה לו שליטה עליו.


בית המשפט דחה את טענותיו של המערער, אחת לאחת. לגבי עבירת גרימת מוות ברשלנות, בפסק הדין נכתב כי היסוד העובדתי העומד מאחורי גרימת מוות ברשלנות ובין הריגה הינו זהה. למעשה, השוני היחידי בין עבירות אלו הוא ביסוד הנפשי (שכן בהריגה מדובר בנאשם אשר צפה את התוצאה ואילו בגרימת מוות ברשלנות הנאשם לא צפה את התרחשות האירוע, או לא יכול היה לצפות). 

 

הרשעה בהריגה תתאפשר אפוא לאחר הוכחה כי הנאשם צפה את אפשרות המוות על יסוד ראיות נסיבתיות מספיקות, לכל הפחות להוכחת מודעות למוות בכוח. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי הנאשם התגונן כנגד הרשעתו בהריגה תוך כדי שהוא טוען שלא ניתן היה לצפות את התאבדותה של המנוחה. דהיינו, הוא התגונן למעשה גם כנגד גרימת מוות ברשלנות (אך לא בהצלחה יתרה).

 

בנוגע לקבילות טענות המנוחה, בית המשפט קבע כי ראיות אלו הינן קבילות בהתאם לסעיף 10(2) לחוק הראיות. סעיף זה קובע כי עדות אדם הינה עדות קבילה, גם במידה והוא איננו נוכח במשפט, וזאת במידה ומדובר בראיה העוסקת במעשה האלימות לפי סדר האירועים עד כדי שניתן לראות בה חוליה בשרשרת הנסיבות.

 

מבחינת הקשר הסיבתי, בית המשפט קבע כי תגובתה של המנוחה להתעללות של הבעל, בכך שהיא קופצת אל מותה מחלון דירתה, הייתה יכולה להיות צפויה שכן לא מדובר בתגובה חריגה מצד נשים מוכות. לעניין זה, בית המשפט התייחס למחקרים הרבים שהובאו בפני בית המשפט המחוזי, המצביעים על קשר סיבתי של ממש בין התאבדות נשים להתעללות פיסית ונפשית.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

שוד קשישים - דוגמאות לענישה

בתי המשפט נוטים להחמיר בעונשיהם של אלו המורשעים בעבירות שוד כנגד קשישים. השופט אליקים רובינשטיין התייחס לכך בפסיקתו... 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

התעללות בחסר ישע

מהי התעללות בחסר ישע? האם מדובר בעבירה פלילית? כיצד ניתן לאבחן התעללות בחסר ישע? 

עבירת תקיפה ואלימות - שיקולי ענישה

מהם שיקולי הענישה במסגרת עבירות תקיפה? מהו ההבדל בין תקיפה סתם לתקיפה חמורה יותר? אילו טענות יכולות לשרת את הנאשם? 

הטרדה באמצעות מתקן בזק, מהי?

מהי הטרדה באמצעות מתקן בזק? האם מדובר בעבירה אשר ניתן להרשיע בה גם נאשמים המטרידים באמצעי תקשורת אחרים? 

איומים, מה העונש בעבירת איומים?

מהי עבירת איומים? כיצד מוכיחים אותה? מהם השיקולים מבחינת גזר דין לאחר הרשעה באיומים? 

עבירת סחיטה באיומים במשפט הפלילי

סחיטה באיומים ... מה העונש בחוק? מהי גישת בתי המשפט לעבירה זו? פסקי דין, מאמרים ופניה אל עורך דין פלילי באתר. 

הגנה עצמית במשפט הפלילי, אימתי?

הרציונל המשפטי חברתי העומד מאחורי סוגיית ההגנה העצמית נטוע בראשיתו בעצם זכותו הטבעית של הפרט להגן על חייו ועל רכושו, זכות אשר הייתה קיימת לו עוד "במצב הטבעי", עוד בטרם התקיימה מסגרת חברתית מדינית. 

הריגה, שיקולי ענישה בעבירת הריגה

כיצד גוזר בית המשפט את דינו של נאשם בעבירת הריגה? מהם השיקולים להקלה בעונש ומהם להחמרה?  

הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?

הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם יחיד או קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, וגם העברת ביקורת חריפה שאין בה קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת ממנה נחשבת להסתה כמו גזענות או אנטישמיות. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.