www.what2do.co.il

מסדר זיהוי פלילי – מהן השיטות לבצע מסדר זיהוי?

דרגו את המאמר

מסדר זיהוי פלילי – מהן השיטות לבצע מסדר זיהוי?

מסדר זיהוי הוא אמצעי חקירה שבאמצעותו המשטרה מבקשת לזהות חשוד בביצוע עבירות פליליות לצורך הגשת כתב אישום והעמדתו לדין. המסדר נערך במסגרת חקירות שבהן ישנם חשוד ועדים אשר ראו או שמעו את אותו חשוד בשעת מעשה, אולם המשטרה אינה בטוחה כי אכן מדובר באדם שביצע את העבירה.

 

ישנם מספר סוגי מסדרי זיהוי: מסדר זיהוי חי, מסדר תמונות ומסדר זיהוי מאולתר. הוכחת זהותו של החשוד יכולה להיעשות על ידי זיהוי חפצים שונים, קול, ובאמצעות זיהוי עד אחד או מספר עדים. יש לוודא שאין היכרות מוקדמת בין העד לחשוד העומד למסדר, וכאשר עד מזהה אינו בטוח בזיהוי החשוד, הוא פוגם במהימנות המסדר ומטיל ספק בתוצאותיו.

 

לחשוד עומדת הזכות לנוכחות של עורך דין במהלך המסדר. עורך הדין רשאי להציג שאלות לעד המזהה כאשר הוא מלווה באיש משטרה. זיהוי מוחלט של חשוד כמבצע העבירה הוא יסוד לאחריותו הפלילית, ועל התביעה להוכיח את זהותו כמבצע העבירה למעלה מכל ספק סביר. זיהוי נאשם היושב על ספסל הנאשמים על ידי עד בבית המשפט הוא חסר ערך, גם במקרה שהעד המזהה אינו מכיר היכרות קודמת את הנאשם.

 

כיצד מתבצע מסדר זיהוי חי?

 

מסדר זיהוי פורמלי הוא מסדר חי, שבו ניצבים מספר אנשים לעיני העד המזהה והוא מתבקש לעבור על פני הניצבים ולהצביע על החשוד המזוהה, בדרך כלל על ידי נגיעה בכתף, זאת כדי למנוע טעויות. מסדר חי נחשב להליך הזיהוי האמין ביותר ביחס למסדרים האחרים.

 

במסדר זיהוי חי יהיו לפחות שמונה משתתפים כולל החשוד. הניצבים חייבים להיות דומים לחשוד כדי שהוא לא יבלוט, ונדרשים להיראות כמוהו במבנה גוף, בגובה, בגוון העור, בצבע ובמראה השער, וכן באביזרים נלווים, כמו משקפים או פריטים נוספים המאפיינים את מראה החשוד.

 

הזכות לסרב להשתתף במסדר

 

בחירת הניצבים נתונה לשיקול דעתו של האחראי לעריכת המסדר, ולחשוד ועורך דינו אין זכות להתערב בכך, אולם החשוד יכול לבחור את מיקומו בשורת הניצבים ועורך דינו רשאי להיות נוכח בעת המסדר. החשוד רשאי לסרב להשתתף במסדר הזיהוי, אך אין הדבר כזכות השתיקה או זכות חיסיון מפני הפללה עצמית, שבהן אי שיתוף פעולה בהליך הפלילי אינם משפיעים על חוות דעת התביעה על החשוד. כלומר אם חשוד מסרב להשתתף במסדר זיהוי, יש בסירובו משקל ראייתי לחובתו.

 

מסדר זיהוי חשוד באמצעות תמונות

 

כאשר יש צורך לקבוע את זהות החשוד במסדר זיהוי והחשוד נמצא, עדיף לעשות זאת במסדר זיהוי חי. אולם אם אין אפשרות להציג את החשודים במסדר פורמלי, מצלמים את החשודים ומציגים בפני העד המזהה לפחות שמונה קלסתרים אשר חייבים להיות דומים לחשוד. העד אמור להצביע על התמונה שאותה הוא מזהה ועל ידי כך להפליל את החשוד.

 

כמו כן, ניתן לערוך מסדר זיהוי בתמונות כאשר החשוד מסרב להשתתף במסדר זיהוי פורמלי, שכן הסירוב מכשיר אמצעי זיהוי חליפים. זכות יסוד של החשוד לנוכחות של עורך דין אינה משתנה גם אם המסדר זיהוי נערך על ידי תמונות.

 

מסדר זיהוי מאולתר

 

מסדר זיהוי מאולתר הוא ניצול הזדמנות מצד המשטרה, שבה מצוי החשוד בסביבה יחד עם אנשים הדומים לו מבחינה ויזואלית. מדובר בסוג של מסדר זיהוי חי, הנערך ללא ידיעת החשוד וללא צורך בהסכמתו. מסדר זיהוי מאולתר יכול להיערך בכל מקום ציבורי או בחלל פרטי, כולל חדר, אולם ומסדרון.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.