www.what2do.co.il

מה העונש על הפרת הוראה חוקית?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מה העונש על הפרת הוראה חוקית?

על פי חוק העונשין הפרה של החלטה שיפוטית מהווה עבירה פלילית. כאשר מדובר בהפרת צו הגנה שהוצא לצורך הגנה על שלומו של אדם למול סכנה הנשקפת לו מאחרים, צפוי עונש כפול.

 

עבירת הפרת ההוראה החוקית מעוגנת בסעיף 287(א) לחוק העונשין, הקובע כי אדם המפר הוראה שניתנה כשורה בצו בית משפט או מטעם פקיד או אדם הפועל בתפקיד רשמי ומוסמך לאותו עניין, צפוי לעונש מאסר למשך שנתיים. אדם המפר הוראה מהוראות צו שניתן מבית משפט לשם הגנה על חייו, גופו או שלומו של אדם אחר מפני המפר, צפוי לארבע שנות מאסר.


זיכוי נאשם מעבירה של הפרת הוראה חוקית

 

בית משפט השלום בירושלים זיכה נאשם שהוגש נגדו כתב אישום המייחס לו עבירה של הפרת הוראה חוקית. על פי עובדות כתב האישום, בחודש אוקטובר 2013, התקיים דיון בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, בנוגע להסדרי משמורת של שלושת ילדיו הקטינים.

 

הנאשם לא התייצב לדיון ובפתח הדיון הודיעה האפוטרופסית של הילדים, כי הנאשם הודיע לה שהוא לא יגיע לדיון מחמת מחלתו והוא ייקח את הילדים אליו בשעה 14:00. לבקשת השופטת, האפוטרופסית יצרה עמו קשר במהלך הדיון והודיעה לו כי מכיוון שלא הגיע לדיון בשל מחלתו הוא לא יוכל לקחת אותם.

 

בהמשך הדיון קבע בית המשפט כי לנוכח האישור הרפואי ומתוך אמון מלא בדברי האב שלפיהם הוא חולה ומרותק למיטה עד כדי כך שאינו יכול להגיע לדיון החשוב לגבי משמורת והסדרי הראייה של ילדיו, אין לקיים הסדרי ראייה החל מהיום ועד לסופ"ש ובכלל. בהמשך ההחלטה נקבע כי האב לא יגיע לשטח בית הספר ולא ייפגש עם הילדים במהלך שהותם בבית הספר או ביציאה ממנו. בתום הדיון התבקשה האפוטרופוסית ליידע את האב לגבי ההחלטה.

 

האב לקח את ילדיו בניגוד להחלטת בית המשפט

 

האפוטרופוסית ניסתה מיד לאחר מכן ליצור קשר טלפוני עם הנאשם כדי להודיע לו על ההחלטה השיפוטית, אך ללא הצלחה. בסמוך לשעה 13:00 התקשרה גרושתו של הנאשם לבית הספר שבו לומדים הילדים והודיעה כי הוצא צו הרחקה נגד אביהם ואל להם לאפשר לו לקחת אותם. בשעה 13:45 הגיע הנאשם לבית הספר ולקח את הילדים בניגוד להחלטה.

 

יועצת בית הספר פנתה אליו ומסרה לו כי יש צו בית משפט האוסר עליו לקחת את הילדים, ובתגובה ענה כי היה אמור להתקיים דיון אך בעקבות אי הגעתו הוא לא התקיים, ואף ביקש לראות את הצו. היועצת התקשרה לאם וביקשה לקבל עותק של הצו. במקביל ביקשה ממנו סגנית המנהלת להמתין מספר דקות עד לקבלת הצו והוא השיב בחיוב. הסגנית נכנסה לבית הספר כדי להתקשר לאם וכשיצאה גילתה כי הוא עזב את בית הספר יחד עם הילדים.

 

הנאשם טען להגנתו כי לא ידע על קיומה של ההחלטה. הוא אישר שהיועצת אמרה לו שהוא לא יכול לקחת את הילדים, אך שלל כי היא אמרה לו כי קיים צו נגדו ולאחר שהמתין דקות ארוכות ואיש לא חזר אליו עזב את מתחם בית הספר עם הילדים.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, סבר בית המשפט כי הנאשם אמנם חשד באופן ממשי בקיומה של החלטה האוסרת עליו ליטול את הילדים במועד שנטל אותם, אולם החליט לזכותו מביצוע העבירה של הפרת הוראה חוקית, מכיוון שלא ניתן לייחס לו ידיעה בקיומה של ההחלטה לגבי משמורת הילדים על יסוד הכלל בדבר "עצימת עיניים".

 

ת"פ 43184-01-16
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.