www.what2do.co.il

ביטול כתב אישום בטענת הגנה מן הצדק, מה המשמעות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

ביטול כתב אישום בטענת הגנה מן הצדק, מה המשמעות?

הגנה מן הצדק היא טענה במשפט פלילי, המאפשרת לנאשם לטעון כי נפלו פגמים בהליך הפלילי שנפתח נגדו וחלה פגיעה ממשית בתחושת הצדק וההגינות המשפטית. כמו במקרים שבהם קיים ספק בדבר המניע שמאחורי נקיטת ההליך או כאשר קיימת חלופה ראויה יותר מאשר ניהול הליך פלילי.

 

הנטל להניח תשתית עובדתית לטענת הגנה מן הצדק מוטל על כתפי הנאשם ועורך דין פלילי מטעמו. כאשר טענת הגנה מן הצדק מתקבלת על ידי בית המשפט, כתב אישום או חלקים ממנו מבוטלים, או שניתנת הוראה לעיכוב ההליכים. סעיף 149 10 לחוק סדר הדין הפלילי עוסק בטענות מקדמיות במשפט פלילי, שיכול הנאשם לטעון לאחר תחילת המשפט. על פי סעיף זה, ניתן לבטל כתב אישום כאשר הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית.

 

מבחן תלת שלבי מנקודת מבטו של הנאשם

 

להחלת הגנה מן הצדק על בית המשפט לערוך מבחן בעל שלושה שלבים, שבמסגרתו יש לבחון בשלב ראשון את עוצמת הפגמים שנפלו בהליך נגד הנאשם. בשלב שני נבחנת השאלה האם קיומו של ההליך פוגע באופן חריף בתחושת הצדק וההגינות. ובשלב שלישי נבחנת האפשרות לרפא את הפגמים באמצעי מתון יותר מאשר ביטול של כתב האישום.

 

סעיף 150 לחוק סדר הדין הפלילי עוסק בתיקונו של כתב האישום, וקובע כי במקרים שבהם נטענה טענה מקדמית לביטול כתב אישום בעניין הגנה מן הצדק, על בית המשפט לאפשר לתובע להשיב עליה, אולם הוא רשאי לדחות את הטענה גם אם לא עשה כן. על בית המשפט להחליט לגבי הטענה לאלתר, אלא אם סבר כי יש להשהות את מתן החלטתו לשלב אחר של המשפט.

 

במקרה שבית המשפט החליט לקבל את הטענה המקדמית של הגנה מן הצדק, הוא רשאי לתקן את כתב האישום או לבטל את האישום, ובמקרה של חוסר סמכות, הוא יכול להעביר את העניין לבית משפט אחר על פי הוראות סעיף 79 לחוק בתי המשפט.

 

בקשה לביטול כתב אישום על עבירת נשק

 

בית משפט השלום בנתניה, קיבל את טענת הגנה מן הצדק שהעלה נאשם בעבירת ירייה מנשק עקב אירוע פריצה לביתו, והורה על ביטול כתב האישום נגדו, זאת לאחר שסבר כי הפרקליטות לא קיימה את הוראת סעיף 65ב(א) לחוק סדר הדין הפלילי, שלפיה בטרם תתקבל החלטה להעמיד לדין חשוד בעקבות הגשת ערר, עליה להודיע לו על הערר שיוגש ועל האפשרות שיוגש נגדו כתב אישום.

 

על פי עבודות המקרה, בחודש ספטמבר 2014, בשעה שלוש לפנות בוקר, יצאו הנאשם ובנו ברכב, לאחר שהבחינו כי ביתם באבן יהודה נפרץ, במטרה לאתר את הפורצים. בנו של הנאשם נהג ברכב ונצמד לרכבו של המתלונן שנראה כחשוד בפריצה וצפר במטרה לעצור. עת המשיך המתלונן בנסיעתו, ירה הנאשם באוויר כדור אחד באמצעות נשקו. בתגובה עצר המתלונן את הרכב בצד והנאשם ניגש אליו כאשר נשקו בידו ושאל אותו למעשיו במקום.

 

בנסיבות אלה, הוגש נגד הנאשם כתב אישום המייחס לו עבירת ירייה מנשק חם באזור מגורים. הנאשם ביקש לבטל את כתב האישום מחמת טענות מקדמיות שונות וביסס את טענותיו על המחדלים של המאשימה עקב אי חקירת אירוע הפריצה שהביא אותו לביצוע העבירה, אי עריכת הסדר מותנה, והגשת כתב אישום בעקבות ערר על סגירת התיק מבלי למסור לו הודעה כמתחייב.

 

בית המשפט קיבל את טענת הנאשם וקבע כי גם אם הפריצה לביתו של הנאשם לא הייתה נחקרת, לא היה בכך כדי להביא לביטול כתב האישום וגם אם האירוע נחקר אך החקירה לא הניבה דבר במגבלות הראייתיות שלה. אולם בנסיבות המקרה, לא קוימה הוראת סעיף 65ב(א) לחוק סדר הדין הפלילי, שלפיה בטרם תתקבל החלטה להעמיד לדין חשוד בעקבות הגשת ערר, יש להודיע לו על הערר שיוגש ועל האפשרות שבכל זאת יוגש נגדו כתב אישום.

 

לפיכך נקבע כי פגם זה בהליך המשפטי מעורר תחושה לא קלה של פגיעה בעקרונות של צדק והגינות משפטית ובסופו של דבר, הורה בית המשפט על ביטול כתב האישום. עם זאת, קבע כי מדובר בביטול שאינו סופי, כך שהמאשימה רשאית להגיש כתב אישום מחדש, לאחר שתאפשר לנאשם לפרוס בפניה טענותיו.

 

ת"פ 42732-12-15
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.