www.what2do.co.il

תביעה נגד מתלוננת בעבירות מין לאחר זיכוי הנאשם

דרגו את המאמר

תביעה נגד מתלוננת בעבירות מין לאחר זיכוי הנאשם

שופטת בית משפט השלום בחיפה דחתה את תביעה לתשלום פיצוי על ידי המדינה והמתלוננת נגד התובע. השופטת פסקה כי גם אם התובע זוכה מהחשד שיוחס לו בביצוע מעשים מגונים במסגרת ההליך פלילי, אשמתו הוכחה בהליך האזרחי ולכן לא קמה לו עילת פיצוי.


במקרה דנן, התובע עבד כשרת בית ספר. בשנת 1995 תלמידת בית הספר הגישה תלונת במשטרה בה נטען כי התובע ביצע בה מעשים מגונים בחדרו. התלמידה מסרה כי התובע ביצע מעשים דומים גם בתלמידה נוספת. בשנת 1997 תלמידה נוספת התלוננה במשטרה. כתב האישום כנגד התובע הוגש בשנת 2000, והוא הואשם בביצוע שני מעשים מגונים בנסיבות אינוס.


בהכרעת הדין, הנאשם זוכה מכל העבירות היות ולא היו די ראיות לביסוס ההרשעה. בעקבות זיכוי זה, הנאשם עתר לתשלום פיצויים בשל נזקים נפשיים ואחרים אשר נגרמו לו, לטענתו, כתוצאה מהתלונה וכתוצאה מהגשת כתב האישום נגדו. הנתבעת – המתלוננת, הגישה תביעה שכנגד, בה טענה לנזקים שונים אשר נגרמו לה, לטענתה, עקב מעשיו של התובע.

 

טענות הצדדים

 

התובע טען כי תלונתה של המתלוננת הייתה כוזבת והיא העידה נגדו עדות שקר. בשל כך, הוא דרש פיצוי. התובע ניתח את עדויות התביעה, ציין את אופיין של הקטינות, את הסתירות בתלונותיהן ובעדויותיהן. לטענתו, מנהל בית הספר לא נתן אמון בדבריהן, מה שחיזק את גרסתו.


כנגד המדינה התובע טען להתרשלות. לדידו, המדינה הגישה את כתב האישום מבלי שחקרה את התלונות לעומק וללא בסיס ראייתי ראוי להגשתו. לעניין הנזק נטען שכתוצאה מהתלונות, התובע עזב את עבודתו כשרת, ספג הרעה משמעותית במשכורת, שמו הטוב נפגע והוא ובני משפחתו סבלו מנידוי חברתי.

מנגד, המדינה טענה כי התובע הוא שטען לעלילה, אך לא עמד בנטל הוכחת טענותיו. לא זו אף זו, הוכח ברמה האזרחית כי התובע ביצע את אשר יוחס לו. כך או כך, המדינה טענה כי לא הייתה כל התרשלות במעשיה.


הנתבעת טענה להתיישנות עילת התביעה נגדה. לחלופין, טענה לשיהוי. לשיטתה, מאחר שעילת התביעה של התובע כנגדה התבססה על טענתו לתלונת שקר, הרי המועד בו התגבשה עילת התביעה היה מועד הגשת התלונה במשטרה בשנת 1995. התביעה הנוכחית הוגשה בשנת 2002 ומשכך היא התיישנה. בנוסף, לטענתה, השיהוי הרב גרם לה נזק ראייתי, בשל הקושי לאתר עדים ולנהל הגנתה, לאחר שעבר זמן רב.


לגופו של עניין הנתבעת טענה כי התובע לא הוכיח את טענתו, לפיה דבריה כנגדו היו דברי שקר. יתרה מזאת, ברמה הנדרשת בהליך אזרחי הוכח שהתובע אכן ביצע את המעשים המגונים. הנתבעת הגישה תביעה שכנגד בה טענה לנזקים שונים עקב מעשי האינוס. היא ביקשה מבית המשפט לפסוק לה פיצוי על סך של 50,000 ₪ בהתאם לחוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח - 1998.

 

דיון והכרעה

 

השופטת קבעה כי טענות התובע היו חסרות שחר. לדבריה, התובע לא היה עקבי, מסר גרסאות שונות ונסתר על ידי אחרים. משכך, לא ניתן אמון בדבריו. כמו כן, לתובע לא היה הסבר מתקבל על הדעת לטענת העלילה, כטענתו, וגם בשל כך השופטת התקשתה להאמין לדבריו.


בנוסף, התובע טען כי פרט לשתי התלונות במשטרה לא היו נגדו תלונות נוספות. אולם, השופטת ציינה כי הובאו בפניה ראיות לקיומה של תלונה נוספת כנגד התובע. תלונה זו סתרה בבירור את טענת התובע וניסיונותיו לטעון כי כלל לא הכיר את המתלוננת או את קיומה של התלונה. בסיכומו של דבר, השופטת קבעה כי היות והיה מדובר בהליך אזרחי, בו נדרשה הוכחה על פי מאזן הסתברויות ולא מעל לספק סביר, אשמתו של התובע הוכחה ותביעתו נדחתה.

 

באשר לתביעה הנגדית של המתלוננת, השופטת התרשמה כי דבריה היו בגדר אמת והסתירות בעדותה לא פגעו בכך. שכן, הסתירות נבעו מגילה הצעיר, חלוף הזמן ותחושותיה הנפשיות הקשות בעקבות האירוע. לאור זאת, השופטת קיבלה את התביעה שכנגד וקבעה כי התובע ביצע במתלוננת מעשים מגונים ולכן הוא חויב בפיצוי בסך של 50,000 ש"ח. כמו כן, השופט דחתה את התביעה נגד המדינה וקבעה כי לא הייתה התרשלות בפעולותיה, אלא להפך. שכן, על המדינה חלה חובה להעמיד לדין את התובע והיא פעלה בהתאם לחוק.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

זיוף תקיפה מינית, היה או לא, איך נדע?

כיצד מתמודדים עם עבירות מין המבוססות על תלונות שווא? מהן זכויותיו של הנאשם במקרים אלה? 

מעשה מגונה - מסגרת משפטית

מעשה מגונה - מסגרת משפטית

מהו מעשה מגונה? כיצד החוק בוחן מעשה מגונה? כיצד מוגדר מעשה מגונה ואיך מתגוננים מפניו? 

ניצול יחסי מטפל מטופל במשפט הפלילי

מה קובע המשפט הפלילי בכל הנוגע ליחסים שבין מטפל ומטופל? האם יחסי מין בין הצדדים הינם הוכחה לניצול יחסי מרות? 

בעילה אסורה בהסכמה, יסודות העבירה והוכחות

בעילה אסורה בהסכמה, יסודות העבירה והוכחות, מה העונש ומה צריך להוכיח ... 

מהו מעשה סדום ומה העונש על עבירה פלילית זו?

עבירה פלילית של מעשה סדום היא קיום יחסי מין אנאליים או אוראליים ללא הסכמה, או בקטינים או תוך ניצול יחסי מרות. העונש הצפוי לנאשם בעבירה של מעשה סדום נע בין שלוש עד עשרים שנות מאסר בפועל.  

ביגמיה בהליך הפלילי, מה העונש על ריבוי נישואין?

חוק העונשין קובע עונש מרבי של עד חמש שנות מאסר, לאדם נשוי הנושא אישה נוספת, ולאישה נשואה הנישאת לבעל נוסף. 

עבירת החזקת פרסום תועבה של קטין, מה העונש הצפוי?

אדם שהחזיק במחשב או בטלפון נייד תמונות וסרטונים בעלי תוכן פורנוגרפי בהשתתפות קטינים או שרכש פרסום מסוג זה גם בלי להחזיק בו, צפוי לשנת מאסר בפועל.  

הטרדה מינית של עובד ציבור, מה העונש?

אדם שהורשע בהטרדה מינית צפוי למאסר בפועל למשך שנתיים. כאשר מדובר בעובד ציבור, תוך ניצול של יחסי כוחות, מעניק החוק הגנה יתרה למתלוננות ומחמיר בעונשם של הנאשמים.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.