www.what2do.co.il

מאסר עולם וסמכות החנינה של נשיא המדינה

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מאסר עולם וסמכות החנינה של נשיא המדינה

מאסר עולם הוא עונש שנגזר בגין ביצוע עבירה פלילית חמורה כמו רצח. בעבירות רצח של יותר מאדם אחד, מקובל לתת עונש של מספר מאסרי עולם. מאסר עולם נמשך לכל החיים ולפחות 20 שנה, וכאשר מדובר ברצח על רקע של טרור נגזר מאסר עולם בלתי קצוב. יחד עם זאת פעמים רבות עונש מאסר עולם שנגזר על מחבלים שהורשעו ברצח, התקצר בעסקת חילופי שבויים, וגם בעסקאות שהתקבלו בישראל גופות בלבד.

 

בקשת חנינה מנשיא המדינה

 

מאסר עולם הוא מאסר לריצוי מאחורי סוגר ובריח שנגזר לכל החיים ולפחות עד 20 שנה, והוא נחשב ללא הגבלת זמן כל עוד לא נקצב. לאחר ריצוי עונש מאסר עולם של שבע שנים ומעלה, האסיר יכול לפנות אל נשיא המדינה ולבקש לקבל חנינה כדי לקצר את עונשו.

 

לפי חוק העונשין מאסר עולם הוא עונש השני בחומרתו לאחר עונש מוות. אסירים המרצים מאסר עולם אינם יכולים לצאת לחופשות, כל עוד לא נקצב עונשם, ותקופת המאסר אינה יכולה להתקצר בשל התנהגות טובה, כמו במאסר רגיל. כמו כן, נהוג לכלוא אסירי עולם עם מעט שותפים בתא.

 

המרת מאסר עולם בעונש מאסר קצוב

 

אסיר שמרצה מאסר עולם יכול לבקש חנינה מנשיא המדינה, כדי שיקצר את עונשו. אסיר עולם שריצה לפחות שבע שנות מאסר יכול לפנות לוועדת השחרורים ולבקש המלצה לנשיא לקצר את עונשו באמצעות המרת עונשו בעונש מאסר קצוב, זאת בתנאי שהתקופה שעליה תמליץ לא תפחת משלושים שנים. במקרי רצח חמורים הוועדה תמליץ לקצוב את העונש לתקופה ארוכה מכך ולעתים אף תמליץ שלא לקצוב כלל את העונש.

 

אסיר שנדון לעונש של שני מאסרי עולם רשאי לפנות לוועדת השחרורים, רק לאחר שחלפו 15 שנה מהיום שבו נגזר עליו מאסר העולם האחרון, והתקופה שעליה תמליץ ועדת שחרורים לא תפחת משלושים שנים. במקרה שוועדת השחרורים סברה שאין מקום להמליץ לפני הנשיא, היא תשוב ותדון בעניינו של האסיר מדי שנתיים, אולם היא רשאית מנימוקים מיוחדים לדון בעניין גם לפני תום השנתיים.

 

המלצת ועדת השחרורים מבוססת על נסיבות העבירה ותוצאותיה, ונסיבותיו האישיות של האסיר. לשם גיבוש המלצה, רשאית הוועדה במקרים נדירים לאפשר לאסיר עולם לטעון בפניה את טענותיו. החלטת הוועדה משמשת כהמלצה לנשיא המדינה להקל בעונשו או להמירו במאסר קצוב, בהתאם לסמכות החנינה הקבועה בסעיף 11(ב) לחוק יסוד: נשיא המדינה. הנשיא רשאי לקצוב לכל אסיר תקופת ריצוי שונה, ואף רשאי לסרב לקצוב את העונש.

 

שחרור על תנאי

 

אסיר ששוחרר ממאסר עולם לפני שסיים לשאת את כל תקופת המאסר, נחשב כאסיר ששוחרר על תנאי, כך שניתן להתנות את שחרורו בתנאים שונים, כמו: שלא יעבור עבירה פלילית נוספת, ישתתף בתכנית טיפול שיקומית, יתייצב אצל קצין מבחן וכדומה. אסיר עולם שעבר עבירה נוספת בתקופת השחרור או לא עמד בתנאי השחרור, ירצה את יתרת תקופת העונש בכלא.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

התעללות בחסר ישע

מהי התעללות בחסר ישע? האם מדובר בעבירה פלילית? כיצד ניתן לאבחן התעללות בחסר ישע? 

מעצר עד תום ההליכים ושיקולי בית המשפט

מעצר עד תום ההליכים ושיקולי בית המשפט

מהו מעצר עד תום ההליכים? מהם השיקולים העומדים בפני בית המשפט בבואו לבחון בקשה למעצר עד תום ההליכים? 

חיפוש ללא צו: האם חיפוש משטרתי ללא צו נחשב חוקי?

ללא יסוד סביר של שוטר וללא צו חיפוש של בית משפט, שוטר אינו יכול לבצע חיפוש בגופו ובכליו של אזרח תמים, בבית, ברכב או ברחוב, והסירוב לחיפוש לא ייזקף לחובתו של האזרח.  

הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?

הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם יחיד או קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, וגם העברת ביקורת חריפה שאין בה קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת ממנה נחשבת להסתה כמו גזענות או אנטישמיות. 

מסדר זיהוי פלילי – מהן השיטות לבצע מסדר זיהוי?

באמצעות מסדר זיהוי ניתן לאתר ולבדוק את זהותו של מבצע עבירה פלילית, כדי להוכיח את הקשר שלו לעבירה וכבסיס להגשת כתב אישום והעמדתו לדין. 

חקירה תחת אזהרה, מהן זכויות נחקר תחת אזהרה?

משמעות חקירה תחת אזהרה היא שאדם נחקר במשטרה כחשוד בביצוע עבירה פלילית ולא כעד, וכי הוזהר לגבי ההשלכה המשפטית של החלטתו למסור את גרסתו או לשמור על זכות השתיקה. 

מעצר בית: תנאים הגבלות וזכויות במעצר בית מלא וחלקי

מעצר בית מלא מאפשר לחשוד לשהות אך ורק בביתו או בבית של אדם קרוב תחת פיקוח של 24 שעות, לעומת מעצר בית חלקי שמאפשר לחשוד לשהות מחוץ לבית בחלק משעות היממה, ואף לצאת לעבודה ולסידורים שונים.  

מאסר על תנאי בר הפעלה

נאשם שנגזר עליו מאסר על תנאי, וביצע שוב את העבירה שבגינה הועמד לדין, או ביצע עבירה דומה, ירצה עונש מאסר מאחורי סורג ובריח על פי התנאים שנקבעו בגזר הדין.  



תגיות: hov.what2do,
המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.