www.what2do.co.il

מעצר ימים: מהו מעצר ימים לצורכי חקירה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

מעצר ימים: מהו מעצר ימים לצורכי חקירה?

מעצר ימים הוא מעצר ראשוני לצורכי חקירה, טרם הגשת כתב אישום נגד החשוד, ולפני שמתחיל הליך משפטי פלילי. מעצר ימים נקרא כך מכיוון שהוא מוגבל למספר מרבי של ימים, ונועד כדי למנוע שיבוש הליכי משפט, שיבוש חקירה פלילית או ביצוע עבירות נוספות על ידי חשוד בפלילים.

 

חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים) תשנ"ו-1996 קובע כי מעצר ימים יכול להיעשות בצו שופט, או על ידי המשטרה ולאחר מכן על ידי בית המשפט. לפי סעיף 25 לחוק, על השוטר להביא את החשוד לתחנת משטרה, כדי שהקצין הממונה על החקירות יחליט אם לשחררו מהמעצר או שקיימת עילה למעצר בצו שופט.

 

אם קצין המשטרה החליט לעצור את החשוד יש להביאו בתוך פרק זמן של עד 24 שעות בפני שופט בית משפט שלום, כדי לקבל אישור בית משפט למעצר. השלב שבו מבקשת המשטרה להאריך את מעצרו של החשוד נקרא מעצר ימים.

 

מהן העילות לביצוע מעצר ימים?

 

לצורך ביצוע מעצר ראשוני של חשוד בביצוע עבירה פלילית צריכים להתקיים מספר תנאים: האחד, נגד החשוד קיים חשד סביר כי עבר עבירה, שאיננה חטא והיא בת מעצר, כמו עבירת עוון שדינה עד שלוש שנות מאסר. השני, קיים חשש סביר שהחשוד מהווה סכנה לביטחון המדינה או הציבור או בטחונו של אדם. השלישי, יש חשש שאי מעצרו יביא לשיבוש הליכי החקירה או להימלטות מאימת הדין.

 

בית המשפט לא יורה על מעצר אם ניתן להשיג את מטרתו בדרך של קביעת ערובה ותנאי ערובה, שפגיעתם בחירותו של החשוד פחותה. אולם בכל מקרה על המשטרה חלה החובה להביא את החשוד בפני שופט תוך 24 שעות ממועד מעצרו, במטרה לברר האם יש עילה להאריך את מעצרו במספר ימים נוספים לצורך ביצוע פעולות חקירה. לבית משפט השלום נתונה הסמכות להאריך את המעצר עד 15 ימים נוספים בכל פעם.

 

מעצר ימים עלול להימשך עד 75 ימים טרם הגשת כתב אישום

 

מעצר ימים עלול להימשך עד 30 יום ברציפות, אלא אם היועץ המשפטי לממשלה ביקש להאריך את המעצר בימים נוספים. מספר הימים המרבי טרם הגשת כתב אישום הוא 75, כך שחשוד בפלילים לא ישהה יותר מ - 75 ימים. בידי בית המשפט העליון הסמכות להאריך כל תקופת מעצר ב - 90 ימים נוספים, אך טרם נעשה בארץ שימוש בסמכות זו.

 

במהלך כל תקופת מעצר הימים, החשוד זכאי לתנאי מעצר נאותים, לרבות תנאי תברואה ראויים בתא המעצר, מתן טיפולים רפואיים בעת הצורך ותנאי השגחה מיוחדים. בעת המעצר החשוד רשאי להיפגש עם עורך דינו, ואם אין לו אמצעים לשלם עבור ייעוץ משפטי, הוא יכול להגיש בקשה למנות לו עורך דין מטעם המדינה. הפגישה של העצור עם עורך הדין נערכת ביחידות ובתנאים המבטיחים את סודיות השיחה.

 

יחד עם זאת המשטרה יכולה להחליט על דחיית הפגישה עם עורך הדין, במקרים חריגים כמו למשל, כאשר החקירה נמצאת בעיצומה והפסקתה עלולה לסכנה, או כאשר קיים חשש סביר לסיכול מעצר של חשודים אחרים בתיק הפלילי, או חשש לסיכון חיי אדם וכדומה.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

התעללות בחסר ישע

מהי התעללות בחסר ישע? האם מדובר בעבירה פלילית? כיצד ניתן לאבחן התעללות בחסר ישע? 

מעצר עד תום ההליכים ושיקולי בית המשפט

מעצר עד תום ההליכים ושיקולי בית המשפט

מהו מעצר עד תום ההליכים? מהם השיקולים העומדים בפני בית המשפט בבואו לבחון בקשה למעצר עד תום ההליכים? 

חיפוש ללא צו: האם חיפוש משטרתי ללא צו נחשב חוקי?

ללא יסוד סביר של שוטר וללא צו חיפוש של בית משפט, שוטר אינו יכול לבצע חיפוש בגופו ובכליו של אזרח תמים, בבית, ברכב או ברחוב, והסירוב לחיפוש לא ייזקף לחובתו של האזרח.  

הסתה לגזענות – מהי עבירת הסתה ומה העונש?

הסתה היא ניסיון שכנוע של אדם יחיד או קבוצת אנשים לבצע מעשה שלילי, וגם העברת ביקורת חריפה שאין בה קריאה ישירה לביצוע מעשה אלא רק משתמעת ממנה נחשבת להסתה כמו גזענות או אנטישמיות. 

מסדר זיהוי פלילי – מהן השיטות לבצע מסדר זיהוי?

באמצעות מסדר זיהוי ניתן לאתר ולבדוק את זהותו של מבצע עבירה פלילית, כדי להוכיח את הקשר שלו לעבירה וכבסיס להגשת כתב אישום והעמדתו לדין. 

חקירה תחת אזהרה, מהן זכויות נחקר תחת אזהרה?

משמעות חקירה תחת אזהרה היא שאדם נחקר במשטרה כחשוד בביצוע עבירה פלילית ולא כעד, וכי הוזהר לגבי ההשלכה המשפטית של החלטתו למסור את גרסתו או לשמור על זכות השתיקה. 

מעצר בית: תנאים הגבלות וזכויות במעצר בית מלא וחלקי

מעצר בית מלא מאפשר לחשוד לשהות אך ורק בביתו או בבית של אדם קרוב תחת פיקוח של 24 שעות, לעומת מעצר בית חלקי שמאפשר לחשוד לשהות מחוץ לבית בחלק משעות היממה, ואף לצאת לעבודה ולסידורים שונים.  

מאסר על תנאי בר הפעלה

נאשם שנגזר עליו מאסר על תנאי, וביצע שוב את העבירה שבגינה הועמד לדין, או ביצע עבירה דומה, ירצה עונש מאסר מאחורי סורג ובריח על פי התנאים שנקבעו בגזר הדין.  



תגיות: hov.what2do,
המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.