www.what2do.co.il

פרשת הונאה במקרקעין בירושלים ושיקולי ענישה

דרגו את המאמר

פרשת הונאה במקרקעין בירושלים ושיקולי ענישה

העונשים אשר מוטלים על ביצוע עבירות כלכליות עלולים להיות חמורים אף יותר מעבירות פיסיות של פגיעה בגוף. כפי שנראה להלן, בתי המשפט מתייחסים בחומרה רבה לעבירות כלכליות המבוצעות בסכומים גדולים.


שני הנאשמים במקרה זה הורשעו בפרשת הונאה גדולה בתחום המקרקעין. הנאשמים שכנעו את רשויות המדינה לחכור לתקופה נוספת קרקעות באזור אסטרטגי בירושלים, מהפטריארכיה היוונית-אורתודוכסית. המקרקעין נשוא כתב האישום היו מצויים בלב ליבה של ירושלים, ותקופת החכירה עליהן הייתה אמורה להסתיים באמצע המאה הנוכחית.


הנאשמים ניסו לבצע שלוש עסקאות אותן יזמו בין רשויות המדינה וקק"ל מצד אחד, והפטריארכיה מצד שני. הם יצרו מצג שווא לפיו הפטריארכיה "מעוניינת לבצע את העסקות ויש להם את הקשרים המספיקים כדי להוציא רצון זה אל הפועל". מעמד החתימה שהתקיים כביכול בשנת 2000 היה מזויף והתנהל בניצוחו של הנאשם הראשון (כאשר הנאשם השני מסייע לו). החתימות והחותמות של הפטריארכיה התגלו כמזויפות. מועד החתימה נקבע בצהרי יום שישי, ביום בו הפטריארך עבר טיפול דיאליזה והיה תשוש לחלוטין. הצ'קים שהיו אמורים לעבור לפטריארך, הועברו לחשבונות בנק בחו"ל. סך כל סכום ההונאה הגיעה לכדי 20,000,000 ₪. לאחר שהנאשמים הורשעו, בית המשפט דן כעת בגזר דינם.


הטיעונים לעונש


הפרקליטות טענה כי יש להשית על הנאשמים עונש משמעותי, וזאת בשל התחכום הרב ועזות המצח בביצוע עבירות המרמה החמורות. הנאשמים ניצלו את הרצון העז של רשויות המדינה להבטיח את זכויותיה במקום, וביצעו מניפולציות רבות על מנת להוציא את הכספים במרמה.


מנגד, הסנגור טען כי על פי ממצאי הכרעת הדין, לא ניתן לייחס לנאשמים תכנון מוקדם וארוך טווח, אלא סטייה מעסקה כשרה, סטייה שבוצעה רק לקראת סופה. נטען כי הכרעת הדין קבעה כי לא הנאשמים ביצעו את זיוף החתימות, ומי שזייף ממשיך להסתובב חופשי בחו"ל. לכן, הסנגור הדגיש כי המעשים אותם הנאשמים ביצעו היו "ברף הנמוך של עבירת המרמה".


העונש ההולם מבחינתו של בית המשפט


למרות שהכרעת הדין קבעה כי תחילתם של המעשים היה ברצון לבצע עסקה כשרה, הרי שבסופו של דבר בוצעה מרמה משמעותית ונועזת. הנאשמים שיקרו בחקירותיהם במשטרה, ותיאמו את גרסאותיהם לפני. במקרה הנוכחי, לא היה מדובר בזיוף רגיל אלא בביצוע מעשים בעלי תעוזה ותחכום רב.


הרווח הכלכלי שהיה צפוי לנאשמים היה רב. בית המשפט ציין כי על פי פסיקת בית המשפט העליון, יש להחמיר בענישה בגין עבירות של מרמה, זיוף או הונאה בעבירות שיש להן משמעויות כלכליות נרחבות. העונש "המועדף" במקרים הללו הינו עונש של מאסר בפועל בתוספת קנס משמעותי. המטרה היא ברורה - להרתיע מבצעים פוטנציאליים של עבירות כלכליות, אנשים שבדרך כלל נהנים ממעמד חברתי וכלכלי גבוהה. הנסיבות בהן בוצעה ההונאה הינן נסיבות מחמירות, בעיקר לאור הסכום העצום ועזות המצח בביצוע המעשים.


למרות המעשים החמורים שבוצעו, בית המשפט הדגיש כי עדיין היה צריך לקחת בחשבון את הזמן הרב שעבר בין ביצוע העבירות וגזירת הדין, ואת הגבלת חירותם של הנאשמים בשנים הרבות שעברו מאז (למשל, בגין צו איסור היציאה מהארץ שהוטל עליהם).


השיקולים האישיים


שיקול נוסף שבית המשפט נדרש לקחת בחשבון נגע למצבם האישי של הנאשמים. הנאשם הראשון היה בעת מתן גזר הדין אלמן בן 71. ואב לחמישה ילדים. לנאשם זה לא היו הרשעות קודמות בפלילים והוא סבל ממחלת לב כרונית בגינה הוא נאלץ לעבור מספר ניתוחים.

 

בית המשפט לא התעלם מכך שעונש מאסר שיוטל על נאשם זה היה עלול להוות סיכון לאחרון בשל בריאותו הרופפת. עם זאת, בית המשפט קבע כי בריאותו הרופפת של נאשם, לא הייתה יכולה להוות לו "קרש הצלה" מריצוי עונש מאסר בפועל. הנאשם השני היה אדם בן 53 אשר גם לו לא היו הרשעות פליליות בעבר. הודגש כי הוא מתגורר בבני ברק ביחד עם שמונת ילדיו.


גזר הדין


בית המשפט גזר על הנאשם הראשון 7 שנות מאסר, מתוכם 4.5 מאסר בפועל ושנתיים וחצי על תנאי. נוסף לכך, הוטל עליו קנס של 20 מליון ₪ או שלוש שנות מאסר במקום, וזאת בנוסף לפיצוי של 800,000 ₪ לקק"ל. על נאשם השני נגזרו שנתיים מאסר כאשר מתוכם שנה וחצי בפועל והשאר על תנאי. על נאשם זה נגזר גם קנס של 2 מליון ₪ או שנת מאסר במקום.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

תוקף בדיקת פוליגרף במשפט פלילי

בדיקת פוליגרף נועדה לבחון האם הנחקר משקר או דובר אמת, באמצעות שינויים בתגובות הגוף במהלך החקירה. החוק בישראל קובע כי בדין הפלילי אין תוקף לבדיקת פוליגרף, אולם בהליך הפלילי ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטים רלוונטיים של חקירה פלילית.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

מהי עבירה של הפרעה לשלום הציבור ומה הדין הפלילי?

פרסום כוזב של ידיעות מבהילות, שימוש בחומרים שנחזים למסוכנים, והפרעות לקיומם של שירותים ציבוריים, נחשבים לעבירה פלילית בגין הפרעה לשלום הציבור. 

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

כאשר אדם מנסה לנצל לטובתו האישית את הכללים האזרחיים ומציג את עצמו בכזב כשוטר, פקח, או עובד עירייה, הוא עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור, וצפוי לשלוש שנות מאסר.  

חובת דיווח בעבירת הלבנת הון

הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, רכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, ורכישת נדל"ן בחו"ל באמצעות כספי ירושה ללא יידוע בן הזוג, עלולות להוות עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.  

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או מעשה שיש בו הפרת אמונים הפוגע בציבור, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.