www.what2do.co.il

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

התחזות היא הצגה עצמית בצורה שקרית, עם או ללא כוונה פלילית, המשמשת לאדם המתחזה להשיג מטרות קשות או בלתי ניתנות להשגה באמצעות הצגת זהותו האמתית. כאשר מדובר במעשה זיוף והונאה בניגוד לחוק, ההתחזות נחשבת לעבירה פלילית.

 

במקרים מסוימים ההתחזות מתבצעת תוך שמירת זהותו האמתית של המתחזה, אך תוך ייחוס תכונות כוזבות, ובמקרים אחרים ההתחזות נעשית בזהות בדויה, כלומר המתחזה מציג עצמו כאדם אחר, בשם בדוי.

 

סעיף 441 לחוק העונשין אוסר על התחזות כאדם אחר, על פי סעיף זה אדם המציג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות צפוי לשלוש שנות מאסר. כלומר ההתחזות עצמה אינה מהווה עבירה על החוק, אלא הכוונה להונות באמצעותה.

 

נדרשת פעולה כלשהי להרשעה בעבירה

 

סעיף 283 לחוק אוסר על התחזות לעובד הציבור. בניגוד לסעיפים אחרים בחוק הדורשים כוונה להונות או קבלת דבר, עצם ההתחזות לעובד ציבור היא אסורה, אולם נדרשת פעולה כלשהי. כלומר התחזות כעובד ציבור, כמו למשל לשוטר, אינה מהווה עבירה פלילית, ועל המתחזה לשוטר נדרש לבצע פעולה כלשהי, כמו כיוון התנועה בכביש כדי לעבור על הסעיף בחוק.

 

עובדי ציבור ממלאים תפקיד משמעותי וחשוב בהתקשרות שבין המדינה לאזרחים, ומאפשרים את התנהלותה התקינה של המערכת השלטונית ואת אמון הציבור בה. כאשר אדם מתחזה לעובד ציבור נגרמים נזקים חמורים ליסודות הממשל והמדינה, ולכן מעשים אלה זוכים להתייחסות מיוחדת ומחמירה.

 

עובדי ציבור על פי הגדרת חוק העונשין, הם: עובדי עירייה ורשות מקומית כמו פקחים ועובדים סוציאליים, נציגי המוסד לביטוח לאומי, שוטרים, עובדי מועצות דתיות, עובדי לשכות התעסוקה ורשויות חינוך, שופטים, כלל נציגי מערכת האכיפה, חברי ההסתדרות הציונית, עובדים בקרן הקיימת לישראל, וכל עובד המועסק במפעלים, גופים וקרנות ממשלתים.

 

ההתחזות כעובד ציבור מהווה עבירה פלילית האסורה על פי החוק. אדם שמתחזה לעובד ציבור או לבעל משרה מסוימת, כמו: שוטר, פקח, עובד סוציאלי ברשות המקומית, פקיד בממשלה וכדומה, ומנסה לבצע פעולות שונות בשמו או מכוח תפקידו של אותו עובד ציבור, עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור.

 

שלוש שנות מאסר על התחזות כעובד ציבור

 

העונש המרבי בגין עבירה של ההתחזות כעובד ציבור הוא שלוש שנות מאסר בפועל, כדי להרשיע חשוד בעבירה של התחזות, יש להוכיח כי הוא היה מודע להצגה השקרית, ושהתחזה במטרה להונות או לקבל טובות הנאה כלשהן.

 

אדם המציג מצג שווא תוך התחזות לעובד ציבור, כשאותו עובד נדרש מכוח תפקידו לעשות פעולה או להיות נוכח במקום לשם עשיית פעולה, כמו שוטר תנועה, או מציג עצמו בכזב כעובד ציבור ומתיימר מכוח תפקידו לעשות פעולה או להיות נוכח במקום לשם עשיית פעולה, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.

 

כאשר אדם אחר משתכנע ופועל לעשות פעולה בעקבות מצג שווא, הוא פעל בצורה מוטעית כי הוצג בפניו שקר. כדי שהמתחזה יואשם בביצוע עבירה פלילית, יש להוכיח כי היה מודע לכך שהוא מציג את עצמו כאדם אחר, גם אם המתלונן טעה בזיהוי והמתחזה לא העמיד אותו על טעותו.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

תוקף בדיקת פוליגרף במשפט פלילי

בדיקת פוליגרף נועדה לבחון האם הנחקר משקר או דובר אמת, באמצעות שינויים בתגובות הגוף במהלך החקירה. החוק בישראל קובע כי בדין הפלילי אין תוקף לבדיקת פוליגרף, אולם בהליך הפלילי ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטים רלוונטיים של חקירה פלילית.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

מהי עבירה של הפרעה לשלום הציבור ומה הדין הפלילי?

פרסום כוזב של ידיעות מבהילות, שימוש בחומרים שנחזים למסוכנים, והפרעות לקיומם של שירותים ציבוריים, נחשבים לעבירה פלילית בגין הפרעה לשלום הציבור. 

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

כאשר אדם מנסה לנצל לטובתו האישית את הכללים האזרחיים ומציג את עצמו בכזב כשוטר, פקח, או עובד עירייה, הוא עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור, וצפוי לשלוש שנות מאסר.  

חובת דיווח בעבירת הלבנת הון

הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, רכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, ורכישת נדל"ן בחו"ל באמצעות כספי ירושה ללא יידוע בן הזוג, עלולות להוות עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.  

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או מעשה שיש בו הפרת אמונים הפוגע בציבור, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.