www.what2do.co.il

שימוש במסמך מזויף, מה העונש הצפוי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

שימוש במסמך מזויף, מה העונש הצפוי?

עבירה פלילית של זיוף מסמכים מתייחסת למגוון רחב של זיופים, כגון: זיוף חתימות, תעודות אקדמיות, מסמכים רפואיים, רישיונות נהיגה, חוזים, דרכונים, תעודות זהות, זיוף שטרות ומטבעות ועוד.

 

כתב אישום פלילי בגין עבירת זיוף מסמכים מוגש כאשר נערך מסמך מזויף שכלל לא היה קיים, או כאשר זויף מסמך מקורי או קיים ושונו הפרטים המופיעים עליו, או כאשר זויפה חתימה על גבי מסמך.

 

חוק העונשין מבדיל בין עבירת זיוף לבין עבירת שימוש במסמך מזויף, אולם העונש על שימוש במסמך מזויף זהה לעונש הקבוע לעבירת הזיוף עצמה. עם זאת, עבירת שימוש במסמך מזויף מתייחסת לשימוש שנעשה במסמך מזויף, רק כאשר השימוש נעשה בידיעה כי מדובר במסמך לא חוקי.


כתב אישום בגין שימוש במסמך מזויף

 

כדי להגיש כתב אישום בגין עבירת שימוש במסמך מזויף, על התביעה להוכיח כי המסמך אכן מזויף, זאת באמצעות בדיקות מעבדה ואמצעים טכניים שונים, וכי הנאשם ידע שהמסמך מזויף ולמרות ידיעתו עשה בו שימוש. על כן, אם ניתן יהיה להוכיח כי השימוש במסמך לא נעשה מתוך ידיעה, כאשר אין לנאשם עבר פלילי, ניתן יהיה למחוק את כתב האישום ואף לסגור את התיק ולסיים את ההליך הפלילי ללא הרשעה.

 

סעיף 420 לחוק העונשין קובע כי אדם המגיש או מנפיק מסמך מזויף או משתמש בו בדרך אחרת, מתוך ידיעה כי הוא מזויף, דינו כדין מזייף המסמך. כאשר אדם המזייף מסמך, צפוי לעונש שיכול להגיע עד שנת מאסר בפועל. אם המסמך זויף בכוונה לקבל באמצעותו תמורה כלשהי, העונש יכול להגיע עד שלוש שנות מאסר.

 

העונש המרבי הקבוע בחוק על עבירת שימוש במסמך מזויף בנסיבות מחמירות, הוא עד חמש שנות מאסר. נסיבות מחמירות במקרה זה יכולות להיות התכנון והתחכום שבביצוע העבירה, היקף הזיוף, מספר הפעמים שביצע הנאשם את העבירה, מהות המסמך והיקף הכספים שהתקבל תמורתו. ואף כאשר מדובר בעבירה של זיוף כסף, יכול העונש להגיע עד שבע שנות מאסר.

 

מדיניות הענישה בגין שימוש במסמך מזויף נעה על מנעד רחב של ענישה, כאשר כל תיק בנסיבותיו השונות. העונש תלוי במהות הזיוף ובשאלה האם הוא נעשה לשם הונאה או קבלת דבר מה במרמה. בעת קביעתו, בית המשפט מביא בחשבון שיקולים שונים ורבים, כולל נסיבות שקשורות ואינן קשורות לביצוע העבירה, הרשעות קודמות, גילו של הנאשם, מצבו המשפחתי והבריאותי, המלצות תסקיר שירות המבחן ועוד.

 

דוגמאות מהפסיקה לענישה בגין שימוש במסמך מזויף

 

בית משפט העליון דחה בקשת רשות ערעור של נאשם, אשר הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה, זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר ושימוש במסמך מזויף. על פי עובדות כתב האישום, במהלך השנים 2005-2004, נטל הנאשם פנקס שיקים של אשתו ללא רשותה, זייף את חתימתה על גבי שמונה שיקים והשתמש בהם לסילוק חובותיו, בסך של מעל 250,000 שקלים. על כך נידון לשישה חודשי מאסר בפועל, לריצוי בדרך של עבודות שירות, לצד עונשים נלווים.

 

במקרה אחר, בית משפט העליון דחה את ערעורו של נאשם, אשר הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירות של זיוף בכוונה לקבל באמצעותו דבר, שימוש במסמך מזויף וניסיון לקבלת דבר במרמה. בתיק זה הנאשם זייף את חתימתה של רעייתו על גבי 14 שיקים, בסך של 16,000 שקלים כל אחד, לשם השבת חובות שאליהם נקלע. על כך נידון לארבעה חודשי מאסר בפועל, לריצוי בדרך של עבודות שירות, לצד עונשים נלווים.

 

זיוף תעודות זהות של חיילים משוחררים

 

הנאשם קיבל במרמה 116,000 שקלים וניסה לקבל במרמה 44,000 שקלים, באופן שעל פני תקופה של תשעה חודשים, זייף תעודות זהות של ששה חיילים משוחררים, תוך ציון פרטים כוזבים לפיהם אותם החיילים נשואים, התחזה לאותם חיילים והציג את תעודות הזהות המזויפות בפני פקידי בנק כדי למשוך את כספי הפיקדון שהופקדו על שמם.

 

בארבע מתוך שש הפעמים הצליח למשוך את כספי הפיקדון. בית המשפט קבע מתחם ענישה שבין 6-14 חודשים לכל אישום בו גרף הנאשם את הכסף לכיסו, ומתחם של 4-12 חודשי מאסר במקרים שבהם הפעולה לא הושלמה והנאשם לא הצליח לגרוף את הכסף לכיסו. לבסוף הוטלו על הנאשם 18 חודשי מאסר בפועל.

 

בתיק נוסף, הנאשם קיבל במרמה 175,000 שקלים וניסה לקבל במרמה 50,000 שקלים. הנאשם זייף מסמכים שונים, כולל תעודות זהות ותלושי שכר, התחזה לאחר במטרה להביא במרמה לפתיחת חשבונות בבנק על שמם של אחרים, ביקש הלוואות, משך כספים וביצע פעולות בחשבון. כמו כן, העביר במרמה בעלות במספר כלי רכב. בית המשפט הטיל על הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל.

 

סוכן ביטוח זייף חתימות של לקוחותיו

 

בית המשפט הטיל על 9 חודשי מאסר בפועל על הנאשם, סוכן ובעלים של סוכנות ביטוח, אשר הציע ללקוחותיו לשדרג את פוליסות הביטוח שלהם תוך הצגת מצג כוזב לפיו הפוליסות לא ייפגעו. בפועל, נטל הלוואות על חשבון כספי הפוליסות, ללא ידיעת המבוטחים, תוך זיוף חתימותיהם. את כספי ההלוואות העביר לחשבונו הפרטי, וממנו העביר למבוטחים כספים באופן הדרגתי, תוך מצג כי מדובר בפרי שדרוג הפוליסות, כאשר הלקוחות לא היו מודעים לכך שהכיסוי הביטוחי שלהם נפגע.

 

בתיק אחר הטיל בית המשפט עונש של ששה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות ו-18 חודשי מאסר על תנאי וכן קנס בסך 15,000 שקלים. במקרה זה הוגש נגד הנאשם כתב אישום המייחס לו עבירות של זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות, שימוש במסמך מזויף וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, כאשר יוחסו לנאשם שלושה אישומים שבהם הציג מסמכים מזויפים והצהרות מזויפות כדי לקבל הלוואות מהבנק.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

תוקף בדיקת פוליגרף במשפט פלילי

בדיקת פוליגרף נועדה לבחון האם הנחקר משקר או דובר אמת, באמצעות שינויים בתגובות הגוף במהלך החקירה. החוק בישראל קובע כי בדין הפלילי אין תוקף לבדיקת פוליגרף, אולם בהליך הפלילי ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטים רלוונטיים של חקירה פלילית.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

מהי עבירה של הפרעה לשלום הציבור ומה הדין הפלילי?

פרסום כוזב של ידיעות מבהילות, שימוש בחומרים שנחזים למסוכנים, והפרעות לקיומם של שירותים ציבוריים, נחשבים לעבירה פלילית בגין הפרעה לשלום הציבור. 

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

כאשר אדם מנסה לנצל לטובתו האישית את הכללים האזרחיים ומציג את עצמו בכזב כשוטר, פקח, או עובד עירייה, הוא עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור, וצפוי לשלוש שנות מאסר.  

חובת דיווח בעבירת הלבנת הון

הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, רכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, ורכישת נדל"ן בחו"ל באמצעות כספי ירושה ללא יידוע בן הזוג, עלולות להוות עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.  

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או מעשה שיש בו הפרת אמונים הפוגע בציבור, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.