www.what2do.co.il

איסור יחוס סגולות ריפוי למזון לפי סעיף 2 לתקנות בריאות הציבור

דרגו את המאמר

איסור יחוס סגולות ריפוי למזון לפי סעיף 2 לתקנות בריאות הציבור

החוק הפלילי הישראלי מכיל לא רק עבירות על פי חוק העונשין, אלא גם עבירות אחרות שפזורות בחוקים השונים. להלן יוצג כתב אישום שהוגש כנגד נאשמים שהואשמו בעבירה של "איסור ייחוס סגולות ריפוי למזון" על פי תקנות בריאות הציבור.


כתב האישום הוגשת כנגד שני נאשמים. נאשם 1 הוא טכנאי כימיה והבעלים של חברת "מעיין מי חיים", חברה שמשווקת מגוון מוצרים שמכילים מים ומלח ונבדלים ביניהם רק לפי אחוז המלח שיש בכל אחד מהם. נאשם 2 הינו נטורופת בהשכלתו, ועסק בטיפול מחלות כרוניות במשך 13 שנה.


בשנת 2003 הנאשם 1 פנה לנאשם 2 וסיפר לו שיש לו מים מיוחדים היכולים לסייע לחולי סרטן. הנאשם 1 אף הציג לנאשם 2 "אישור ממכון וויצמן" לפיו המים מכילים מינרלים בלבד ונקיים מחומרים רעילים. הנאשמים התחילו להפיץ את מוצרי החברה כאשר נאשם 2 מקבל 15% מהמוצרים אותם הצליח לשווק. הנאשם 2 אף פרסם מאמר בחוברת תזונה שבו הוא טוען שהמוצר הינו מולטי-מינראל טבעי ויכול לרפא חולים בסרטן. הוא אף הביא דוגמאות לאנשים שונים שטופלו באמצעות המוצר וכאביהם הוקלו.


באותו הזמן, הנאשם 1 הקים אתר אינטרנט בו פרסם עדויות של לקוחות שהחלימו כתוצאה מהשימוש במים. הנאשם 1 אף פנה לסגן מנהל המחלקה האונקולוגית בבית החולים תל השומר, על מנת שזה ייתן לחולים שלו את התכשיר, בטענה כי הוא בעל סגולות מרפא. הרופא השתכנע ונתן אותם ללא תמורה לחולי סרטן. הנאשם 1 שלח לרופא זה מכתבי מטופלים, שעל פיהם התכשיר יכול להביא לנסיגה של גרורות סרטניות. המוצרים שייצרה החברה פורסמו באתר האינטרנט ונמכרו באמצעות המלצותיו של הנאשם 2 במסגרת עיסוקו כמטפל ברפואה טבעית. הנאשמים מכרו כל בקבוק במחיר של 150-180 ₪.


במסגרת כתב האישום המתוקן, הנאשמים הודו בעבירה של "איסור יחוס סגולות ריפוי למזון", על פי תקנות בריאות הציבור. בהסדר הטיעון אשר נערך עימם, נמחקה מכתב האישום עבירת העושק, והוסכמו בין הצדדים העונשים להם יטענו בבית המשפט. הוסכם כי הנאשם 1 ירצה 5 חודשי מאסר, שירוצו בעבודות שורות, מאסר על תנאי, קנס של 3,000 ₪ ופיצויים למתלוננים בסך 15,000 ₪. הוסכם גם כי הנאשם 2 ירצה 3 חודשי מאסר, שירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס של 3,000 ₪ ופיצויים למתלוננים בסך 13,000 ₪. כעת, הסדר הטיעון הוגש בפני בית המשפט, שצריך היה להחליט האם לאשר את העונשים, אם לאו.


השיקולים של בית המשפט


בית המשפט קבע כי לאחר שהוא שקל את השיקולים לחומרה וקולא, הוא הגיע למסקנה שהסדר הטיעון לא חרג ממתחם הסבירות ולכן היה ניתן לכבדו. לגבי השיקולים לחומרה, בית המשפט ציין כי האנשים שנפגעו מביצוע העבירות היו אנשים חולי סרטו ונואשים אשר תלו תקוותיהם במוצר. כמו כן, הנאשמים נקטו במספר אמצעים על מנת לייחס פעולות מרפא למוצר כולל שימוש באתר אינטרנט ושימוש בתואר האקדמי של הנאשם 2.
לגבי השיקולים לקולא, בית המשפט הדגיש בראש ובראשונה את ההודאה של הנאשמים, הודאה שחסכה זמן שיפוטי ואת הצורך בעדותם של המתלוננים. כמו כן, ראוי לציין כי המתלוננים הסכימו להסדר. ניתן גם להתרשם כי הנאשמים האמינו באמת ובתום לב שהמוצרים תורמים לאיכות חיי המשתמשים, דבר שבא לידי ביטוי בעדותם כי הם עצמם השתמשו במוצרים.
בגזר דינו של בית המשפט הוא מבצע הבחנה בין חלקו של כל אחד מהנאשמים. הנאשם 1 הוא זה שייצר את המוצר, שיווק אותו והציג אותו בפניו של נאשם 2. למרות זאת, גם לנאשם 2 היה חלק לא מבוטל בעבירות וזאת משום שהוא היווה זה שסיפק את הבסיס המקצועי לאמון שנתנו המתלוננים במוצר. לאור השיקולים שדלעיל, בית המשפט מאשר את הסדר הטיעון.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

תוקף בדיקת פוליגרף במשפט פלילי

בדיקת פוליגרף נועדה לבחון האם הנחקר משקר או דובר אמת, באמצעות שינויים בתגובות הגוף במהלך החקירה. החוק בישראל קובע כי בדין הפלילי אין תוקף לבדיקת פוליגרף, אולם בהליך הפלילי ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטים רלוונטיים של חקירה פלילית.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

מהי עבירה של הפרעה לשלום הציבור ומה הדין הפלילי?

פרסום כוזב של ידיעות מבהילות, שימוש בחומרים שנחזים למסוכנים, והפרעות לקיומם של שירותים ציבוריים, נחשבים לעבירה פלילית בגין הפרעה לשלום הציבור. 

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

כאשר אדם מנסה לנצל לטובתו האישית את הכללים האזרחיים ומציג את עצמו בכזב כשוטר, פקח, או עובד עירייה, הוא עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור, וצפוי לשלוש שנות מאסר.  

חובת דיווח בעבירת הלבנת הון

הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, רכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, ורכישת נדל"ן בחו"ל באמצעות כספי ירושה ללא יידוע בן הזוג, עלולות להוות עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.  

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או מעשה שיש בו הפרת אמונים הפוגע בציבור, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.