האם בית המשפט יכול לכפות גמילה על קטין?
דרגו את המאמר |
|
הוריו של קטין, אשר נמצא מסתובב ברחובות כאשר הוא שתוי ומסומם, מגדירים את מצבו כקריטי ומסוכן. ההורים "זעקו" (על פי כתב הבקשה) לבית המשפט שיטיל על בנם גמילה בכפייה והביעו דאגה אמיתית לילד, אשר מהווה השפעה רעה על אחיו הקטנים ומסכן את עצמו.
האם בית המשפט יכול להורות על פי חוק לכפות תהליך גמילה על קטין? דיון זה נע בתחומן של שלוש שאלות עיקריות:
1. האם ישנה סמכות כזו על פי חוק?
2. האם תהליך גמילה בכפייה הינו מהלך אפקטיבי עבור המטופל?
3. האם ישנו מקום בארץ בו ניתן לבצע את ההליך הנ"ל?
האם הטיפול בכפייה אפקטיבי?
המחוקק, ע"פ חוק הנוער (טיפול והשגחה), מעניק לבית המשפט סמכות לכפות טיפול על קטינים כאשר ישנו מצב בו הקטין נמצא בסיכון. במקרה כזה מוגדר הקטין כנזקק וניתן להורות על החזקתו במעון נעול בכפיה.
האם הטיפול הכפוי בגמילה הינו אפקטיבי. ובכן, בנושא זה דעות המומחים חלוקות. ועדה בינמשרדית אשר פעלה בשנות התשעים בראשותו של פרופ’ מן, טענה כי טיפולים אלו אינם יעילים. גישה זו, אשר נתמכה ע"י מומחים רבים בתחום באותם השנים כגון ד"ר וייל פרדריק (פסיכיאטר בכיר ממחוז חיפה), מאפיינת כבר שנים רבות את הגישה הישראלית לנושא.
עם זאת, בזמן האחרון רוחות חדשות בנושא נושבות הקוראות לבדוק את הסוגיה המורכבת. במחקר שנעשה בארה"ב בקרב בני נוער אשר טופלו במכוני גמילה בכפייה, נרשמו הצלחות של 15% בין המטופלים לשמור על ניקיון במשך חצי שנה. נתון זה גבוה מהנתונים הזהים אצל מטופלים מרצון.
לצערם של ההורים (והקטין), בישראל עדיין שולטת הגישה כי הטיפול בכפייה אינם יעילים ולכן התשובה לשאלה האחרונה שלילית. אין מקום במדינה בו ניתן לאשפז בכפייה בן נוער אשר התמכר לסמים ולכן הטיפול בתיק עבר לוועדה למלחמה בסמים.