מהי אחריות פלילית על פי חוק העונשין?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
כדי להגיש כתב אישום ולהעמיד לדין נאשם במסגרת ההליך הפלילי, יש צורך שהתנהגותו העבריינית תישא אשמה פלילית, הכוללת: אחריות אישית לביצוע העבירה, כשרות פלילית - כלומר שהוא אדם בגיר בעל חופש בחירה ויסוד נפשי להרשעה בעבירה פלילית.
היסוד נפשי הנדרש להרשעה בפלילים משתנה מעבירה אחת לאחרת בהתאם לסוג העבירה, ויכול להיות מחשבה פלילית, כגון: כוונה, פזיזות או מודעות, או מסוג רשלנות, או מסוג עבירות קפידה, כמו: נסיעת בלילה ללא אורות, שבהן לא נדרש יסוד חיובי של מחשבה פלילית, אולם, גם בעבירות אחריות קפידה אדם לא יישא באחריות פלילית אם פעל ללא מחשבה פלילית וללא רשלנות ועשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה.
יסוד פיזי של התנהגות פלילית
עקרון היסוד העובדתי בהליך הפלילי קובע כי לא ניתן להטיל אחריות פלילית על אדם שעבר על הוראות חוק העונשין, אלא אם קיים יסוד פיזי של התנהגות פלילית, המהווה סכנה של ממש לאינטרס הציבורי. כדי להטיל אחריות פלילית על חשוד, לא די בכוונה או מחשבה פלילית ויש צורך בהתנהגות פלילית. כמו כן, בית המשפט לא מטיל אחריות פלילית על מידה מינימלית של פגיעה באינטרס הציבורי, ולא גוזר עונשים רק על כוונות ומחשבות פליליות שלא באו לידי מימוש בפועל, חוץ מעבירות נגד ביטחון המדינה, כמו רצון לבגוד במדינה וכדומה.
גיל מינימלי של אחריות פלילית
כיום הגיל המינימלי של אחריות פלילית בארץ הוא 12 שנים. חוק העונשין קובע כי אדם יכול לעמוד לדין פלילי רק אם הוא נושא באחריות פלילית ונחשב כשיר לעמוד לדין, לרבות שפיות הדעת ובגרות הדעת, ורק אם התנאים מתקיימים נבדקים יסודות העבירה הפלילית. על כן לא ניתן להעמיד לדין אדם הלוקה בשכלו או קטין מתחת לגיל 12, ולא ניתן להגיש נגדו כתב אישום, גם אם יש חשד סביר שהוא מעורב בביצוע עבירה פלילית חמורה.
קטין מעל גיל 12 עד גיל 18 שביצע עבירה פלילית זכאי למספר הקלות ייחודיות בהליך הפלילי. כך למשל, תקופת ההתיישנות על העבירות תהיה קצרה יותר לעומת נאשם בגיר. ניתן להגיש כתב אישום נגד קטין עד 12 חודשים לכל היותר מהיום שבו ביצע הקטין את העבירה, מלבד במקרים חריגים. וכמו כן, קטין נשפט בבית משפט לנוער, אשר שם דגש על שיקום וטיפול על חשבון מיצוי הענישה.
אחריות פלילית של תאגיד
סימן ד' לחוק העונשין עוסק באחריות פלילית של תאגיד, וקובע כי תאגיד יישא באחריות פלילית כאשר העבירה נעברה על ידי אדם במהלך מילוי תפקידו בתאגיד, כאשר מדובר בעבירה המצריכה הוכחת מחשבה פלילית או רשלנות, אם, בנסיבות העניין ולאור תפקידו של האדם, סמכותו ואחריותו בניהול עניני התאגיד, יש לראות במעשה שבו עבר את העבירה, ובמחשבתו הפלילית או ברשלנותו, את המעשה, והמחשבה או רשלנותו של התאגיד. במקרה שהעבירה נעברה במחדל, כאשר חובת העשייה מוטלת במישרין על התאגיד, אין לכך השלכה מעשית אם ניתן לייחס את העבירה גם לבעל תפקיד אחר בתאגיד או לא.