www.what2do.co.il

רצח ע``י קטין, כיצד מגיע בית המשפט להחלטה על העונש?

דרגו את המאמר

רצח ע``י קטין, כיצד מגיע בית המשפט להחלטה על העונש?

אין כל ספק כי עבירת הרצח היא החמורה בספר החוקים. בהתאמה, העונש המוטל על אדם המורשע ברצח הינו מאסר עולם. עם זאת, מערכת המשפט הישראלית (בדומה למערכות המשפט בכל מדינות המערב), מפרידה באופן ברור בין בגירים לקטינים. הדברים נכונים גם כאשר עסקינן ברצח.

 

הרציונאל העומד מאחורי הבחנה זו הינו ברור. ישנם עקרונות חברתיים, הרתעתיים וחוקתיים המקופלים מאחורי היחס השונה של מערכת המשפט לקטינים. בניגוד לבגירים, אשר חל עליהם החוק הכללי, קטינים נשפטים לפי חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), תשל"א-1971. מבחינת החוק, קטין הוא מי שטרם מלאו לו 18 שנים. כאשר מדובר בעבירות מסוג פשע (סיווג העבירות החמור ביותר), הקטין נשפט בבית משפט מחוזי על ידי הרכב שופטים שהוסמכו באופן מיוחד לשמש כשופטי נוער.

 

ה"הנחות" לקטינים שהורשעו ברצח

 

ראשית, אדם אשר ביצע מעשה רצח בעודו קטין לא יעמוד בפני עונש מוות. כמו כן, חרף הדין האמור בחוק העונשין, אין כל חובה להטיל על קטין מאסר עולם או עונש מינימום בגין עבירות פליליות. הסוגיה מסורה אפוא לשיקול דעתו של בית המשפט בהתאם לנסיבות המקרה הספציפיות.

 

דהיינו, גם לאחר שקטין הורשע ברצח, הרי שישנם סיכויים כי האחרון לא ירצה מאסר עולם. זאת ועוד, בניגוד לרוצחים בגירים, שמו של קטין המורשע ברצח נותר חסוי וכך גם שמותיהם של בני משפחתו. הכל נובע משיקולי שיקום חברתיים הנעוצים במהות גילו של הנאשם המורשע.

 

לצערנו, עבירות הרצח המבוצעות על ידי קטינים בישראל אינן תופעות נדירות לחלוטין. למעשה, הדוגמאות הינן רבות. לדוגמא, רצח נהג מונית על ידי שני נערים קטינים, רצח על ידי קטין שבוצע בקניון בראשון לציון, רצח צעירים על ידי צעירים אחרים בפאב, רצח של צעיר בחורשה בכפר סבא ועוד.

 

סעיף 300 לחוק העונשין מגדיר את עבירת הרצח. על פי סעיף זה, רצח הינו מעשה הריגה בכוונה תחילה. כמו כן, החוק קובע כי גם גרימה למותו של אדם במזיד אגב ביצוע עבירה או הכנות לביצועה הינו רצח. דהיינו, גם כאשר פלוני מתכנן לבצע תקיפה מינית, אך כתוצאה משימוש מופרז בכוח הוא הורג את הקורבן, מדובר ברצח. כאמור, חוק העונשין קובע כי העונש בגין עבירה זו הינו מאסר עולם בלבד. עם זאת, כפי שצוין לעיל, המצב שונה ככל שעסקינן בקטינים. להלן דוגמאות לגזרי דין שהוטלו על קטינים שהורשעו ברצח.

 

עונשים לדוגמא

 

במרץ 2012, בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר על קטין שרצח את חברו עונש מאסר של שמונה שנים בפועל. השופט, מרדכי לוי, תיאר את העונש כחמור וציין בגזר הדין כי למרות תסקיר שירות המבחן שהמליץ להימנע ממאסר ממושך, ולמרות גילו הצעיר של הנאשם (בן כ-15 וחצי במועד האירועים), לא היה מנוס מלהקשיח את הלב ולגזור על האחרון מאסר משמעותי. מיותר לציין כי בני המשפחה של המנוח הביעו מורת רוח רבה מגזר הדין ה"מקל" לטעמם. ביציאה מהדיון, אמו של הנרצח אמרה לעיתונאים שהמתינו בחוץ כי גזר דין הינו למעשה "רישיון להרוג".

 

עם זאת, העונש יכול להיות חמור הרבה יותר. לדוגמא, באותו החודש (מרץ 2012), בית המשפט המחוזי בחיפה גזר 20 שנות מאסר על קטין בן 14 שרצח קטין אחר בכוונה תחילה. בדומה לרציחות אחרות המבוצעות על ידי קטינים, גם כאן ה"סכסוך" שהוביל לתוצאה החמורה היה פשוט ומיותר. במקרה הנ"ל, הנאשם טען כי הוא רצח את המנוח (בן 14 במותו) בגלל שהאחרון "השמיץ אותו בפייסבוק".

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

האיזון בין אינטרס השיקום לאינטרס הציבורי בהרשעת קטינים בעבירות מין

האינטרס הציבורי בהרשעת קטינים אשר הורשעו בעבירות מין בקטינים. האם יש משקל לאינטרס השיקום? 

מחיקת רישום פלילי לקטינים

רישום פלילי עלול לפגוע בעתידו של הנער, ולהשפיע על יכולתו להתגייס לצה"ל, להשתלב בעבודות מסוימות, להוציא רישיון נשק ולקבל ויזה.  

צו איסור פרסום בהליך הפלילי – באילו מקרים אפשר להוציא צו?

צו איסור פרסום מטיל איסור לפרסם בכל אמצעי התקשורת כולל ברשתות החברתיות, מידע הנמצא בידי בתי המשפט, במטרה למנוע פגיעה בחקירה פלילית, או פגיעה בשמו הטוב של חשוד בפלילים. 

מהי אחריות פלילית על פי חוק העונשין?

כדי להגיש כתב אישום בהליך פלילי, יש צורך שהתנהגותו של החשוד תישא אשמה פלילית, הכוללת: אחריות אישית, כשרות פלילית ויסוד נפשי להרשעה, המשתנה בהתאם לסוג העבירה. 

מחיקת רישום פלילי של חיילים לקראת שחרור, מהם התנאים?

חיילים הנמצאים לקראת שחרור משירות סדיר בצה"ל, יכולים להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי על עבירות שבוצעו טרם הגיוס. 

התיישנות עבירות נוער, מה קובע החוק?

כתב אישום נגד קטין יש להגיש בתוך שנה ממועד ביצוע העבירה, אולם בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, במקרים חריגים ויוצאי דופן, ניתן להגיש כתב אישום גם בחלוף תקופת ההתיישנות.  

מהו מתחם הענישה בעבירות נוער?

בית משפט לנוער רשאי לגזור על קטין עונש מאסר, מאסר על תנאי, או להורות על החזקתו במעון נעול. במקרה של מאסר, הקטין ירצה את עונשו בבית סוהר לקטינים או באגף נפרד בבית סוהר כללי.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.