ניצול יחסי מטפל מטופל במשפט הפלילי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
היחסים אשר נרקמים בין מטפל ומטופל יכולים להיות מורכבים ביותר. אי לכך, במקרים בהם המטפל מנצל לרעה את מערכת היחסים העדינה הזו, ומבצע במטופל עבירות מין, מדובר ללא ספק בהתנהלות חמורה מאין כמוה. ואכן, אנו שומעים פעמים רבות באמצעי התקשורת על מקרים בהם מטפל ניצל את יחסיו עם מטופלים לצרכים אישיים וסיפוק מיני.
מחקרים אשר נערכו בתחום הצביעו לא אחת על הנזקים המשמעותיים אשר עלולים להיגרם למטופלים אשר חוו ניצול מצד מטפליהם. דהיינו, במקום שהמטפל יבצע את עבודתו ויסייע למטופל, הוא מחריף את מצוקתו וגורם לו לנזק כפול ומכופל. חשוב להדגיש כי המונחים "ניצול מיני", "קשר מיני" או "יחסי מין" יכולים לקבל פרשנות רחבה במקרים אלה. על פי רוב, כל קשר מיני בין מטפל למטופל הינו קשר אסור המעיד כמעט באופן ודאי על ניצול היחסים.
נשאלת אפוא השאלה - מתי ניתן לקבוע כי מטפל "עבר את הגבול". לדוגמא, האם במקרים בהם המטפל מקרין כלפי המטופל חום מעבר לנורמאלי מדובר בניצול יחסי מטפל מטופל לצרכים מיניים? כמו כן, האם מטפל יכול ליצור קשר עם מטופל לאחר שהסתיימה העבודה המשותפת? דהיינו, לא מדובר בסוגיות של שחור ולבן. עם זאת, ברור אפוא כי בדרך כלל ניתן להיעזר במשפט הידוע "אם זה נראה כמו ברווז, זה כנראה ברווז".
המסגרת המשפטית
ראשית, עלינו להתייחס לחוק זכויות החולה. חוק זה, אשר נכנס לתוקפו בשנת 1994, מעגן את זכויותיהם של חולים מול מטפליהם. החוק קובע באופן ברור כי יחסי מטפל מטופל אינם יחסים שווי כוחות. הדברים ברורים. בעוד המטפל מחזיק בעמדת כוח והשפעה משמעותית על המטופל, האחרון מצוי במצב חשוף ופגיע. אי לכך, פעמים רבות, החולה איננו מסוגל כלל להתנגד להפעלת ההשפעה של המטפל על התנהגותו.
לא אחת, המטופל נפגע מצידו של המטפל מחמת תלות, חוסר ידע, אמון בשיטות הטיפול וכדומה. יתרה מכך, ישנם מקרים בהם המטופלים אף מסכימים למגע המיני או שהם אינם יודעים שמדובר בניצול.
חשוב להדגיש כי גם מטפלים מתמודדים לא אחת עם טענות שווא. ואכן, ישנם מקרים רבים בהם המטופלים מפרשים את התנהגותם של המטפלים באופן שגוי וכתוצאה מכך נגרם עוול למטפל. אי לכך, כאשר בית המשפט נדרש לבחון סיטואציות כגון דא, שומה עליו להתחקות אחר נסיבות המקרה ברגישות ובדקדקנות הראויה. זאת בכדי להגן על כבודו של מהמטופל מחד, אך גם על המטפל ומקצועיותו מאידך.
דוגמאות
כפי שצוין לעיל, ניצול יחסי מטפל מטופל הינו עבירה חמורה ביותר אשר יכולה להביא הן לכתב אישום פלילי, הן לדין משמעתי והן לתביעת פיצויים אזרחית. לדוגמא, בשנת 1996, וועדת המשמעת בשירות הפסיכולוגי שללה את רישיונו של פסיכולוג אשר קיים קשר מיני עם מטופלת. הפסיכולוג הגיש ערעור על כך לבית המשפט העליון אך ערעורו נדחה. במסגרת הערעור, שופטי העליון הדגישו באופן ברור וחד משמעי כי אין לקבל שום תופעה של קשרים מיניים בין מטפל למטופל, וזאת נוכח פערי הכוחות המובנים בין הצדדים.
בפסק דין אחר, בית המשפט העליון גזר על מטפל בדיקור סיני עונש של שמונה שנות מאסר בפועל בגין שורה של עבירות מין שהאחרון ביצע במספר מטופלות. נטען כי המטפל ביצע את העבירות תוך כדי ניצול חולשתן של המטופלות לעומתו ותוך כדי שהוא מציג זאת כחלק מן הטיפול.