www.what2do.co.il

ביגמיה בהליך הפלילי, מה העונש על ריבוי נישואין?

דרגו את המאמר

ביגמיה בהליך הפלילי, מה העונש על ריבוי נישואין?

פוליגמיה היא תופעה שבה אדם נשוי מנהל מערכת יחסים מינית עם נשים נוספות, לעומת מונוגמיה שמשמעותה נישואין ליחיד. נישואים לשני בני זוג נקראים ביגמיה, וחוק העונשין מתייחס לזוגות נשואים בלבד, ולא לזוגות ידועים בציבור, וקובע כי נישואים ליותר מבן זוג אחד מהווים עבירה פלילית שדינה עד חמש שנות מאסר. 

 

בישראל תופעת הביגמיה אסורה ונחשבת לעבירה פלילית חמורה, אולם, על פי נתונים סטטיסטיים, כיום בישראל ישנן נשים בדואיות רבות הנשואות לגבר שנשוי לעוד אישה. במספר הפעמים המועט שבהם החוק נאכף בקרב האוכלוסייה הבדואית, הוטלו על הנאשמים קנסות כספיים, מאסר על תנאי או מאסר לשנה.

 

על פי קביעת בית משפט העליון, יש להגן על מוסד הנישואין בישראל באמצעות סנקציות של ההליך הפלילי, וכי הענישה על ריבוי נישואין צריכה לשמש הרתעה לרבים, באמצעות עונש מאסר בפועל של שלושה חודשים ומעלה. סעיף 176 לחוק העונשין, קובע עונש של עד חמש שנות מאסר, לאדם נשוי הנושא אישה נוספת, ולאישה נשואה הנישאת לאיש אחר. החוק מאפשר להינשא בשנית, באישור מיוחד של בית דין דתי עקב חוסר יכולת להתיר את הנישואין הראשונים.

 

היתר נישואין לפי דין תורה

 

כל עוד לא הוכח בפני בית המשפט לענייני משפחה, או בין דין רבני, שהנישואין הקודמים בוטלו, נחשב אדם שהיה נשוי בחזקת נשוי, אלא אם בן הזוג נפטר, או על פי פסק דין סופי של בית משפט. אם הנישואין השניים נערכו לאחר שניתן היתר נישואין לפי פסק דין סופי של בית דין רבני, ופסק הדין שאושר בידי נשיא בית הדין הרבני הגדול הדין, אדם לא יורשע בעבירה של ריבוי נישואין. ואולם אם הנישואין הראשונים נערכו בחו"ל במסגרת חתונה אזרחית, וקיבלו תוקף לפי דין המדינה שבה נערכו, או לפי הדין הדתי שעל פיו נערכו, נחשבים בני הזוג לנשואים.

 

עונש על סיוע לנישואים אסורים

 

סעיף 182 לחוק, קובע סנקציות לאדם המסייע לזוג נשוי להתחתן בשנית טרם הופקעו נישואיו הקודמים. על פי הוראות סעיף זה, מי שמסייע להתחתן בשנית, למרות שמדובר בריבוי נישואין אסורים, או כאשר אחד מבני הזוג עובר על החוק, צפוי לחצי שנת מאסר. בהתקיים תנאים מסוימים, מותיר החוק להינשא לאדם נוסף, באישור של בית דין דתי, בשל מחלת נפש של בן או בת זוג מנישואים ראשונים, או כאשר בן או בת הזוג נעדרים בנסיבות המעוררות חשש סביר לחייהם ולא נודעו עקבותיהם במשך שבע שנים ומעלה, וישנה סבירות מסוימת שהם נפטרו.

 

חוק העונשין קובע מנגנון נפרד עבור יהודים ולא יהודים, ומתיר במקרים חריגים להינשא לאחר ללא צורך באישור סופי של בית דין דתי. המנגנון לגבי זוגות לא יהודים, כאשר הכוונה בעיקר למוסלמים, מקביל לשתי חלופות מצומצמות, שבמסגרתן בן הזוג מהנישואין הראשונים אינו מסוגל, מחמת מחלת נפש, להשתתף בהליך להפקעת הנישואין, או שהוא נעדר לפחות שבע שנים בנסיבות המעוררות חשש סביר לחייו.
 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.