מהו העונש על סחר בנייס גאי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
AB-Pinaca הוא קנבואיד סינטטי שמופיע במגוון שמות רחוב של סמי פיצוציות, ואף מוכר בשם "נייס גאי" ובשמות נוספים כגון: ספייס ו- K2. באוקטובר 2013, החומר הוכרז כחומר מסכן, ובהמשך נכלל בתוספת הראשונה לפקודת הסמים המסוכנים. כיום נייס גאי נחשב לסם מסוכן אשר אסור באופן גורף להפצה ושימוש, ואף עלול לגרום למוות בשל החומרים הרעילים המצויים בו, הכוללים לעתים גם חומרי הדברה, רעל עכברים, אקונומיקה ומשחות שיניים.
חוק המאבק בתופעת השימוש בחומרים מסכנים שחוקק בשנת 2013, מגדיר חומר מסכן כחומר שנועד לשימוש של אדם, בדרך של אכילה, שתייה, לעיסה, הזרקה, החדרה, עישון או הרחבה, אשר קיים יסוד סביר להניח כי השימוש בו עלול להביא להפרת הסדר הציבורי או לפגיעה בשלום הציבור, בביטחונו או בבריאותו, בדרך הדומה לפגיעה הנגרמת כתוצאה משימוש בסמים מסוכנים.
מעמדו של נייס גאי "שודרג" לסם מסוכן
מאז חודש אוגוסט 2014, נייס גאי נכלל בתוספת הראשונה לפקודת הסמים המסוכנים וכך שודרג במעמדו לסם מסוכן. פקודת הסמים המסוכנים אוסרת על גידול, ייצור, תיווך, הפקה והכנת סם מסוכן ללא רישיון ממנכ"ל משרד הבריאות. וכן אוסרת על החזקה ושימוש בסם מסוכן, אלא במידה שהותר הדבר בפקודה או בתקנות שלפיה, או ברישיון משרד הבריאות.
רשימת החומרים המוגדרים כסמים מסוכנים נמצאת בתוספת הראשונה לפקודה, והיא כוללת: קנביס, שרף של קנביס ידוע גם בשם חשיש, עלי קוקה, אופיום, כל צמח ממין הפרג המרדים וממין פרג החפים, צמח המיטרגינה ספסיוזה הידוע גם בשם: קראטום, דיאתילאמיד של החומצה הליזרגית הידוע גם בשמות: LSD, לס"ד-25 ליזרגיד, ליזרגאמיד, דליזיד, ועוד, ומאז חודש אוגוסט 2014, גם סם מסוג קנבואיד סינטטי המכונה נייס גאי.
הערך העיקרי שנפגע כתוצאה מהפצת נייס גאי ושימוש בו הוא שמירת החיים והבריאות, מאחר שהפצתם של סמי רחוב או סמי מעבדה כרוכה בפוטנציאל נזק חמור מאוד, שכן לא ניתן לדעת אילו רעלים וחומרים מסוכנים כלולים בו. פגיעתם של חומרים אלו בציבור קשה מאוד, ואף לעניין נייס גאי לא ארכו הימים והוא סווג כסם מסוכן.
האם בזמן ביצוע העבירות היה החומר אסור לשימוש והפצה?
העונש המרבי על הפרת הוראות פקודת הסמים המסוכנים הוא 25 שנות מאסר או קנס גבוה מאוד. כאשר מדובר בהחזקת סם לצריכה עצמית בלבד, העונש הצפוי הוא שלוש שנות מאסר או קנס והעונש הקבוע להדחת קטינים לשימוש בסמים יכול להגיע עד 25 שנות מאסר.
בבוא בית המשפט לגזור את העונש, נבחן האם בזמן ביצוע העבירות היה החומר נייס גאי אסור לשימוש ולהפצה. הענישה על סחר בנייס גיא מגוונת למדי, אולם ככלל נקבעים מתחמי ענישה בתחומי המאסר, בין בעבודות שירות ובין כליאה בפועל, באופן זה שמדיניותה המחמירה של הפסיקה הולמת את חומרת הנזקים הנלווים להחזקה ולהפצה של חומרים אלו.
בקביעת מתחם הענישה בעבירות סמים מתחשב בית המשפט, בנסיבותיו האישיות של הנאשם, בנסיבות הקשורות לביצוע העבירה ובנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה, בנזק הפוטנציאלי, בנזק שנגרם, במדיניות הענישה הנוהגת ועוד.