חובת דיווח בעבירת הלבנת הון
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
הלבנת הון היא פעולה של הסתרת כספים, נכסים וכל רכוש שנצברו כתוצאה מביצוע עבירות פליליות כמו: סחר בסמים, ניהול וארגון הימורים בלתי חוקיים, מעילות וגניבות, שוחד, ועבירות נוספות. מדובר בעבירה פלילית חמורה, שהגדרתה היא ביצוע פעולה פיננסית תוך הסתרת זהות המקור והיעד של הכסף המועבר, כאשר באמצעות ההסתרה ניתן להפוך "הון שחור", שהוא כסף שמקורו בהעלמת מס או בפעילות פלילית אחרת.
באוגוסט 2000, אושר על ידי הכנסת חוק איסור הלבנת הון. מטרת החוק היא להעניק כלים לרשויות האכיפה כדי להיאבק בפשיעה. החוק קובע עבירות פליליות של הלבנת הון שעונשן נע בין שבע עד עשר שנות מאסר, כאשר הענישה בגין עבירת הלבנת הון היא בנוסף לעונש בגין ביצוע עבירת המקור, כמו עבירת רכוש, סמים או העלמת מס, שממנה הופקו רווחי הפשיעה.
העונש על עבירת דיווח יכול להגיע עד 10 שנות מאסר
סעיף 3 (ב) לחוק עוסק בעבירת דיווח שהעונש עליה הוא עשר שנות מאסר וקנס. על פי סעיף זה עשיית פעולה ברכוש או מסירת מידע כוזב מתוך כוונה שלא יהיה דיווח, או כדי לגרום לדיווח שקרי בהקשר של החובות המוטלות על נותני שירותים פיננסים, ובהקשר של חובות הדיווח על כספים בכניסה או ביציאה מהארץ מהווה עבירת דיווח.
הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, ורכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, נחשבות לפעולות אסורות על פי חוק איסור הלבנת הון, כאשר הדיווח על כספים אלה צריך להיעשות למשטרה או לרשות לאיסור הלבנת הון. גם כאשר אדם קיבל כספי ירושה, והוא מעוניין להסתיר את הכספים מבן זוגו ורוכש באמצעותם נדל"ן בחו"ל, הוא עלול לבצע עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.
חובות דיווח של תאגידים בנקאיים
בשנת 2005 נחקק חוק איסור מימון טרור, העוסק בקביעת עבירות בקשר למימון טרור ובמתן כלים מנהליים ושיפוטיים לשיפור יכולת המלחמה במימון הטרור על היבטיו השונים. במסגרת הוראות החוק חלה על הבנקים חובת הדיווח על פעולות המתבצעות בחשבונות הלקוחות.
חובות הדיווח חלות על הבנקים, חברי בורסה, מנהלי תיקים, מבטחים וסוכני ביטוח, קופות גמל, חלפני כספים ובנק הדואר. הדיווחים המתקבלים נחלקים לשני סוגים: דיווחים אוטומטים בנוגע לפעולות בהתאם לגובה הסכום וסוג הפעולה, ודיווחים יזומים בנוגע לפעולה הנראית כפעולה בלתי רגילה, בהתאם לשיקול דעת של המוסד הפיננסי. על פי החוק, תאגידים בנקאיים מחויבים להעביר אל הרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים דיווח על פעולות בלתי רגילות, החורגות מדפוסי הפעילות הרגילים בחשבון.
הבנק מחויב לדווח על פעולה בהמחאות נוסעים או במזומן, כולל הפקדות והמרת כספים בסכום של למעלה מ - 50,000 שקלים. עליו לדווח על המחאה בנקאית בשווי של למעלה מ- 200,000 שקלים וכאשר נעשית כל פעולה שנחזית כפעולה בלתי רגילה. על הבנק לדווח על פעולה של העברה מישראל לחו"ל או מחו"ל לארץ באמצעות חשבון, בסכום שווה ערך למיליון שקלים.