צו מבחן בהליך הפלילי, מה זה אומר?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
צו מבחן ניתן במסגרת פקודת המבחן משנת 1969. צו מבחן יכול לעמוד בפני עצמו, ויכול לכלול תנאים נוספים, כמו: השתתפות בתכנית שיקום, התחייבות לעבודה סדירה, בדיקות סמים קבועות והתייצבות אצל קצין מבחן.
סעיף 1 לפקודת המבחן קובע כי כאשר אדם הואשם בעבירה פלילית, ובית המשפט קבע כי האישום הוכח, ובהתחשב בנסיבות העניין, הכוללות את אופיו של הנאשם, עברו הפלילי, תנאי ביתו, בריאותו הפיזית ומצבו השכלי, טיב העבירה שעבר וכל נסיבה מקילה שבה נעברה העבירה, רשאי בית המשפט לפי שיקול דעתו, לשחרר את הנאשם כדי להעמידו במבחן, או להרשיעו ולתת צו מבחן, או לתת צו מבחן ללא הרשעה.
מהם התנאים להטלת צו מבחן?
על פי הוראות סעיף 1 לפקודה, ניתן להטיל צו מבחן על נאשם בעבירה פלילית רק לאחר שבית המשפט קבע כי הוא אשם במיוחס לו בכתב האישום, וכי התקבל תסקיר שירות המבחן בעניינו והנאשם נתן את הסכמתו, הוזהר לגבי הפרת צו המבחן ותנאיו הוסברו לו. תקופת צו מבחן נעה בין חצי שנה לשלוש שנים, וניתן להאריך אותה בלבד שלא יעברו שלוש שנים, על פי שיקולי בית המשפט, נסיבות העבירה וחומרת תוצאותיה.
קצין המבחן, שהוא עובד סוציאלי בשירות המדינה, הוא הצינור המקשר בין הנאשם לבית המשפט ותפקידו לדווח על התקדמותו של הנאשם ועל מצבו, באמצעות תסקיר שירות המבחן. התסקיר כולל את מצבו המשפחתי, האישי, הכלכלי והנפשי של הנאשם, ומפרט האם הנאשם מתפרנס וכיצד, מה הסיכוי לשיקום וכדומה. כמו כן, תפקידו של קצין המבחן הוא לפעול לשיקומו ולתמוך בו בחזרתו לחברה, תוך סיוע במציאת עבודה וסיוע כלכלי.
העמדת נאשם תחת צו פיקוח
העמדת נאשם תחת פיקוחו של קצין מבחן במסגרת ההליך הפלילי אינו מוגדר כעונש אלא כאמצעי טיפולי שיקומי. הצו נועד לשמש מענה לאותם מקרים שבהם מתן תמיכה וליווי מקצועי לנאשם עשויים להועיל להחזרתו לתפקוד נורמטיבי. במסגרתו הנאשם מקבל טיפול ועזרה מקצין מבחן, במטרה לשקמו ולעשותו אזרח שומר חוק.
בית המשפט רשאי להפנות את הנאשם בטרם נקבע גזר הדין לתקופת מבחן. במהלך תקופה זו קצין המבחן נפגש עם הנאשם ומסייע לו להשתקם. בתום התקופה, מוגש תסקיר המסכם את התהליך הטיפולי שיקומי עם המלצות לענישה או לסיום ההליך הפלילי בדרך של שיקום. קצין מבחן יכול להיפגש בזמן מעצר עם הנאשם בכלא. בהמלצת קצין המבחן הנאשם יכול להשתחרר מהכלא לחלופת מעצר בקהילה ולהגיע לטיפול בתכנית שיקומית, שבמהלה מפקח עליו קצין מבחן ומסייע בשיקומו.
אם הנאשם לא ממלא אחר תנאי צו המבחן, או אם תוקף צו המבחן פוקע יכול בית המשפט לגזור על נאשם לראשונה עונש בגין ביצוע העבירה המקורית. אם הנאשם לא ממלא אחר התנאים, ניתן להטיל עליו סנקציות הכוללות מתן אזהרה, הטלת קנס, הרשעה ועונש לאחר הפרת המבחן.
במקרה של הפרה עקבית של הצו, כגון, סירוב לעבור בדיקות סמים, או אי התייצבות בתכנית גמילה ושיקום, עשוי בית המשפט להטיל עונש מאסר עקב הפרת האמון. אולם אם הוטל על הנאשם עונש לצד צו מבחן, משמעות הפרת הצו והפקעתו היא כי הנאשם לא עמד בתהליך השיקומי שהוטל עליו ובנסיבות אלה בית המשפט לא יכול להטיל עליו עונש נוסף.