www.what2do.co.il

גזר דין למנהל מחלקת העיניים שלקח שוחד ממטופלים

דרגו את המאמר

גזר דין למנהל מחלקת העיניים שלקח שוחד ממטופלים

בית המשפט השלום בחיפה גזר עונש בדמות חצי שנה של עבודות שירות על מנהל מחלקת העיניים בבית החולים נהריה שהודה כי לקח ממטופלים שוחד ב-12 מקרים שונים. הכספים אשר הושגו במסגרת השוחד עמדו על כ-150,000 שקלים. בכתב האישום המקורי נטען כי הרופא, אשר נחשב לאחד מבכירי מנתחי העיניים בישראל, לקח בעשרות מקרים שוחד ממטופלים עבור קבלת טיפול "אישי".


תוכנית הטלוויזיה "כלבוטק" הייתה זו אשר השכילה לחשוף את הפרשה. נטען כי העבירות בוצעו על ידי הרופא הבכיר במשך כ-10 שנים (1997-2007). סנגוריו של הרופא הגיעו להסדר טיעון עם הפרקליטות אשר במסגרתו האחרון הודה בחלק מן האישומים.


הסדר הטיעון - "מידתי"


על פי הסדר הטיעון, נקבע כי העונש אשר יוטל על הרופא ינוע בין חצי שנה עבודות שירות לתשעה חודשי מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח. השופט, זאיד פלאח, קבע כי הסדר הטיעון היה סביר בנסיבות המקרה. השופט מתח ביקורת חריפה על התנהלותו של הרופא והביע את מורת רוחו מביצוע עבירות שוחד על ידי אנשי רפואה בכירים. בגזר הדין הודגש כי כאשר רופא מקבל לידיו שוחד ממטופלים, מדובר בלא פחות מ"הכרזת מלחמה על שלמותה של החברה ופגיעה ממשית בטוהר מידות עובדי המדינה".
 

כמו כן, השופט הוסיף כי עבירות השוחד פוגעות גם ברופאים הגונים וישרים וזאת משום שהן מערערות את אמון הציבור במערכת הרפואית. פלאח הדגיש כי לקיחת שוחד גורמת להפרה של "מרקם אמון עדין" בין החברה לעובדי הציבור. עם זאת, השופט ציין כי למרות שמדובר בעבירה חמורה אשר ניתן לגזור בגינה מאסר בפועל, הוא ראה לנכון להותיר את העונש על עבודות שירות "בלבד".


תפקידה של התקשורת


במסגרת זו, השופט התייחס למכלול השיקולים, לרבות הנסיבות לקולא לטובתו של הנאשם. השופט קבע כי חרף מעשיו החמורים של הרופא, לא היה ניתן לשכוח לו את מעשיו הטובים ואת עזרתו הרבה למטופלים אשר מאור עיניהם ניצל בזכותו. בגזר הדין נכתב כי "מעשיו הטובים של אדם אינם יורדים לתהום הנשייה עם נפילתו".


כאמור, הפרשה נחשפה באמצעות תוכנית התחקירים הוותיקה, "כלבוטק". בית המשפט התייחס גם לתפקידה של העיתונות בסיוע על שמירת טוהר המידות בשירות הציבורי. ואכן, אין ספק כי תוכניות התחקירים הרבות בישראל הפכו זה מכבר לזרוע נוספת של הרשות החוקרת. לא אחת, עולה בידי תוכניות אלה לחשוף מעשים חמורים המבוצעים על ידי גורמים פליליים וציבוריים. מיותר לציין כי רשויות החוק אינן יכולות, והדבר ברור, להגיע אל כל עבירה פלילית. אי לכך, אין ספק כי תפקידה של התקשורת במערכת הדמוקרטית הינו חשוב מאין כמוהו.


מעבר למאסר בפועל, בית המשפט קבע כי הרופא ישלם פיצויים למטופלים בסך 150,000 שקלים. כמו כן, הושת עליו קנס לאוצר המדינה בשיעור של 50,000 שקלים נוספים. במהלך הקראת גזר הדין, השופט פלאח התייחס גם לביקורת אשר הייתה עלולה להישמע לדידו בגין "המתקת גזר הדין". לדוגמא, השופט הזכיר כי לא נעלם מעינו מקרה אחר בו רופא אשר הורשע בנטילת שוחד בסך 3,000 שקלים נידון ל-15 חודשי מאסר בפועל. עם זאת, השופט קבע כי הוא איננו מחויב לפסקי דין אחרים אשר ניתנו בבתי משפט שלום אלא רק לפסקי דין בערכאות גבוהות יותר.

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

דמי שתיקה: האם מותר לשלם שוחד באמצעות דמי שתיקה?

דמי שתיקה היא פעולה של העברת כספים או טובות הנאה כדי שהצד המקבל לא ינקוט בהליך פלילי נגד הצד המשלם, כמו תלונה במשטרה, תביעה לפיצויים, דליפה של מידע לתקשורת בדבר התנהלות שנויה במחלוקת ועוד.  

תוקף בדיקת פוליגרף במשפט פלילי

בדיקת פוליגרף נועדה לבחון האם הנחקר משקר או דובר אמת, באמצעות שינויים בתגובות הגוף במהלך החקירה. החוק בישראל קובע כי בדין הפלילי אין תוקף לבדיקת פוליגרף, אולם בהליך הפלילי ניתן להשתמש בפוליגרף לבדיקת פרטים רלוונטיים של חקירה פלילית.  

מהי עבירת קבלת דבר במרמה ומה העונש הצפוי?

העונש הקבוע בחוק לעבירות קבלת דבר במרמה הוא מאסר של שלוש שנים בפועל. במקרה שמדובר בעבירה בנסיבות מחמירות של קבלת דבר במרמה, העונש המקסימלי הוא חמש שנות מאסר בפועל. 

מה העונש על השתתפות בהימורים, הגרלות ומשחקים אסורים?

אדם שמשתתף בהימורי ספורט, משחק במכונות מזל או לוקח חלק בכל הגרלה לא חוקית אחרת, עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שנה וקנס כספי. אדם שמארגן משחקים אסורים מסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.  

זיוף כסף: מה העונש על שימוש בשטרות המזויפים?

זיוף כסף הוא עבירה פלילית, כאשר החוק לא מבדיל בין פעולת ייצור וזיוף שטרות לבין שימוש בכסף מזויף. העונש המרבי על זיוף כסף עומד על שבע שנות מאסר. 

מהי עבירה של הפרעה לשלום הציבור ומה הדין הפלילי?

פרסום כוזב של ידיעות מבהילות, שימוש בחומרים שנחזים למסוכנים, והפרעות לקיומם של שירותים ציבוריים, נחשבים לעבירה פלילית בגין הפרעה לשלום הציבור. 

התחזות כעובד ציבור: מה העונש על ביצוע העבירה?

כאשר אדם מנסה לנצל לטובתו האישית את הכללים האזרחיים ומציג את עצמו בכזב כשוטר, פקח, או עובד עירייה, הוא עובר עבירה פלילית של התחזות כעובד ציבור, וצפוי לשלוש שנות מאסר.  

חובת דיווח בעבירת הלבנת הון

הסתרת כספים שמקורם בעבירות מס הכנסה, רכישת נדל"ן שנעשתה למטרת הסתרת הכסף, ורכישת נדל"ן בחו"ל באמצעות כספי ירושה ללא יידוע בן הזוג, עלולות להוות עבירת דיווח על פי חוק איסור הלבנת הון.  

מהי עבירת הפרת אמונים ומה העונש בגינה?

עובד ציבור המבצע בעת מילוי תפקידו מעשה מרמה או מעשה שיש בו הפרת אמונים הפוגע בציבור, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.