בידוי ראיות בהליך הפלילי, מה ההשלכות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 238 לחוק העונשין עוסק בעבירה פלילית של בידוי ראיות וקובע כי אדם הבודה ראיה, שלא בדרך של עדות שקר או של הדחה לעדות שקר, או משתמש בידיעה בראיה בדויה מתוך כוונה להטעות רשות שיפוטית או ועדת חקירה בהליך הפלילי או השיפוטי, צפוי לעונש שיכול להגיע עד חמש שנות מאסר.
עבירה של בידוי ראיות נחשבת לעבירה חמורה, מאחר שהיא יכולה לפגוע בסדרי השלטון והמשפט, במערכת אכיפת החוק ובאמון הציבור בה. כמו כן, העבירה עלולה להביא לתוצאה החמורה של הרשעת אדם חף מפשע ובמקרים אחרים להביא לזיכויו של אדם שביצע פשע חמור. ברוב המקרים, עבירת בידוי ראיה נלווית לעבירות נוספות כגון: זיוף, מרמה, קבלת דבר במרמה וכדומה, והיא מבוצעת על ידי בעל אינטרס בבידוי הראיה.
סעיף 242 לחוק העונשין עוסק בעבירה של השמדת ראיה אשר בבסיסה רציונל זהה והעונש המרבי הקבוע לצדה בחוק אף הוא זהה של עד חמש שנות מאסר. סעיף זה מתייחס להשמדת ראיה או להפיכתה לבלתי ניתנת לקריאה, לפענוח או לזיהוי, בכוונה למנוע את השימוש בה במסגרת חקירה משטרתית או בבית המשפט. עם זאת, השמדת ראיה חמורה יותר מבידוי ראיה, מאחר שעל ראיה בדויה ניתן לעמוד על טיבה ועל שקרה, לעומת ראיה שהושמדה אשר לא ניתן להשיבה.
מהו מתחם הענישה בעבירת בידוי ראיות?
מתחם הענישה בעבירת בידוי ראיות נקבע על פי חומרת העבירה ותוצאותיה, ובהתאם לנסיבות האישיות של הנאשם, עבר פלילי והרשעות קודמות, הנסיבות שהובילו לביצוע העבירה וכדומה. בית המשפט יכול להטיל על הנאשם בביצוע העבירה צו שירות לתועלת הציבור, מאסר על תנאי, עונש שירוצה בדרך של עבודות שירות ואף מאסר בפועל, שכאמור יכול להגיע עד חמש שנים.
בחודש נובמבר 2004, הושת עונש של שבעה חודשי מאסר על נאשם שהורשע בעבירות של זיוף, מרמה, בידוי ראיות ועדות שקר, בכך שהציג לבית המשפט חוזה מזויף ובהתאם לו טען כי הוא רשאי להחזיק בדירה שלא שייכת לו. הנאשם אשר סבל מנכות משמעותית ומבעיות רפואיות ונפשיות הגיש ערעור על חומרת העונש, אך הערעור נדחה.
בחודש יוני 2013, נקבע מתחם עונש הולם של מספר חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות ועד 18 חודשי מאסר, על נאשם שהורשע בעבירות של זיוף מסמך בכוונה לקבל דבר, שימוש במסמך מזויף, בידוי ראיות, שבועת שקר וניסיון לקבלת דבר במרמה.
בחודש מאי 2015, הושתו על נאשם עשרה חודשי מאסר לאחר שהורשע בעבירות של שיבוש מהלכי משפט בצוותא, קשירת קשר לפשע, השמדת ראיה - עבירות שביצע כדי להגן על אחיו מאשמה של עבירת הפקרה לאחר פגיעה ובנוסף הורשע בעבירה של נהיגה בזמן פסילה. העונש הוסכם במסגרת הסדר טיעון ובית המשפט מצאו כראוי, לאחר שקבע מתחם ענישה הולם הנע בין שישה חודשי מאסר שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות ועד לעשרים חודשי מאסר.
במקרה אחר הושת עונש של ארבעה חודשי מאסר בעבודות שירות על נאשם שהורשע בעבירות זיוף, ניסיון לקבלת דבר במרמה, עדות שקר, שימוש במסמך מזויף ושיבוש הליכי משפט ובמקרה נוסף הושת עונש של ששה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות על נאשם שהורשע בזיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר, שימוש במסמך מזויף, בידוי ראיות, עדות שקר ושיבוש מהלכי משפט.
עונשים חמורים של 18 עד 26 חודשי מאסר הושתו במקרים של עבירות שעניינם זכייה בכספים בסכומים גבוהים באמצעות שיבוש מהלכי משפט שכללו בידוי ראיות. עונש מאסר של עשרה חודשים הושת על נאשם שהורשע בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, בידוי ראיות, מסירת ידיעה כוזבת ועבירות של החזקת ונשיאת נשק.