שוחד, שיקולי ענישה בעבירת השוחד
דרגו את המאמר |
|
עבירת השוחד הינה אחת העבירות החמורות ביותר שיכול לבצע איש ציבור. מדובר בעבירה אשר במסגרתה איש ציבור מקבל טובות הנאה בתמורה להפעלת כוחו ו/או מעמדו עבור המשחד. החומרה המקופלת בעבירה זו נובעת מהרצון לשמור על אמון החברה במערכת הציבורית. מיותר לציין כי עבירות שוחד עלולות לגרום לפגיעה קשה באמון עדין זה. אי לכך, שיקולי ענישה בעבירות שוחד מתייחסים הן לנסיבותיו הספציפיות של הנאשם, הן לנסיבות המקרה, והן לאינטרס הציבורי.
ההלכה הפסוקה הגדירה את השוחד כעבירה קשה ביותר. נקבע כי בין אם מדובר במתן שוחד, ובין אם עסקינן בקבלת שוחד, הרי שאלו מהעבירות הקשות והחמורות ביותר שיכולות להתבצע על ידי אנשי ציבור וכלפי הציבור. אי לכך, בתי המשפט מתייחסים באפס סובלנות למעשים כגון דא והדבר ניכר בגזרי הדין המושתים על נאשמים המורשעים בשוחד.
הנשיא (בדימוס) שמגר עסק בכך בפסיקתו בעש"מ 1/77 קליין נ' מדינת ישראל. שמגר קבע כי שוחד הינה תופעה אשר מהווה כרסום של ממש באמון אשר האזרח רוכש למערכות הציבוריות אשר נועדו למעשה לשרתו בשקיפות ובנאמנות. הודגש כי השוחד "מעכיר את האווירה הציבורית" ועלול לטעת אכזבה ותסכול בליבם של האזרחים. אי לכך, לדידו של הנשיא שמגר, הפרת אמון זו (תוך קבלת שוחד וניצול מעמד או עמדה) חייבת להיענות בענישה מרתיעה.
לא רק קבלת כספים "מתחת לשולחן"
כאמור, מדובר בהרבה יותר מפגיעה נקודתית של עובד ציבור כזה או אחר. השוחד מטיל כתם על כל המערכת הציבורית ונקבע כי נאשמים מורשעים בעבירות אלה צריכים לתת את הדין גם כלפי עמיתיהם לעבודה. לדוגמא, אין ספק כי פרשת שוחד ברשות המיסים תטיל כתם וקלון על הרשות בכללותה ולא רק על הנאשם הספציפי.
השופט העליון סלים ג'ובראן הצטרף לדברים אלה בפסק דינו שניתן בע"פ 6916/06 אטיאס נ' מדינת ישראל. במסגרת פסק הדין הנ"ל, השופט ג'ובראן הדגיש כי המחוקק התייחס בביקורתיות רבה לסוגיות של מתן וקבלת שוחד. הודגש כי הפרשנות לעבירת השוחד הורחבה מאד בפסיקה ולא מדובר רק בקבלת כספים "מתחת לשולחן".
שוחד יכול להיות הפעלת מרות, ניצול מעמד, פתיחת דלתות, תשלום בשווה כסף ועוד. ניתן לסכם נקודה זו ולומר כי בניגוד לעבירות פליליות אחרות, שיקולי הענישה בעבירת שוחד טומנים בחובם היבטים נוספים כגון אמון הציבור, הפגיעה במערכת הציבורית, האינטרס הציבורי בענישה מרתיעה, הסיאוב מפני תופעות שחיתות ברשויות שלטוניות ועוד.
דוגמאות לגזרי דין בגין הרשעה בשוחד
באוגוסט 2008, בית המשפט המחוזי בחיפה גזר שש שנות מאסר בפועל על בכיר לשעבר בחברת החשמל שהורשע בשורה של עבירות שוחד. כמו כן, הושת על הנאשם גם קנס בשיעור כ-1.75 מיליון שקלים. השוחד במקרה זה בא לידי ביטוי בהטיית מכרזים עבור שני אנשי עסקים בתמורה לכספים שהועברו אל הנאשם. בעקבות המעשים, הבכיר הורשע בשורה של עבירות כגון הלבנת הון, עבירות מס וכמובן - שוחד. בית המשפט הגדיר את התנהגותו של הנאשם בתיק כ"מושחתת".
מקרה שוחד מפורסם נוסף היה בפרשת "השוחד ברשות המיסים". גם במקרה זה, בית המשפט קבע כי יש לגזור על הנאשם שש שנות מאסר בפועל. הנאשם כיהן כמנהל מחלקת מודיעין וחקירות ברשות המיסים. במסגרת ההליך הפלילי, הוא הורשע בקבלת שוחד מנישומים בתמורה למתן סיוע מול הרשות. כמו כן, הנאשם חויב גם בתשלום של קנס בסך 750,000 שקלים. בית המשפט כתב בגזר הדין כי הנאשם השחית את סביבתו, העכיר אותה, והכתים את שמו הטוב של משרד ממשלתי חשוב מאין כמוהו (שאמינות הינה אחת מתכונותיו החשובות ביותר).