מהו עונשו של אדם שהעלים מס במשך חמש שנים?
דרגו את המאמר |
|
במשך חמש שנים רימה הנאשם את מס הכנסה והודה במעשיו במסגרת הסדר טיעון. המאשימה בקשה להדגיש כי זוהי אינה עבירת המס הראשונה שהוא ביצע ובקשה להחמיר עם עונשו.
הנאשם רשם את אשתו כעובדת בחברת ההסעות והוציא משכורות פיקטיביות
הנאשם כיהן במשך חמש שנים כמנהל התפעול של חברה בתחום ההסעות וההובלות. לקראת סוף שנתו הראשונה כמנהל בחברה, בשנת 2001, הנאשם הורה לרשום בספרי הנהלת החשבונות את אשתו כעובדת בשותפות, למרות שבפועל היא מעולם לא עבדה בחברה.
בהמשך יצאו משכורות פיקטיביות בסך של 577,533 שקלים על שמה. המשכורות שימשו את הנאשם לצורך כיסוי הלוואות שלקח מהחברה ועם פתיחת החקירה רישומה של אשת הנאשם הופסק כעובדת בשותפות. הנאשם השמיט בזדון מהדוחות שהוגשו לפקיד השומה, הכנסות נוספות מהחברה והכין פנקסי חשבונות כוזבים, במטרה להתחמק מתשלום מס. במסגרת הסדר טיעון הודה הנאשם במעשיו והורשע בביצוע עבירות לפי פקודת מס הכנסה.
המאשימה הדגישה את חומרת המעשים והמליצה על שבעה חודשי מאסר בפועל
במסגרת הסדר הטיעון המאשימה ביקשה להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל בן 7 חודשים, במידה ויצליח להגיע להסדר עם מס הכנסה ולהסיר את המחדל. מנגד עתר הנאשם לעונש של מאסר בפועל שירוצה בעבודות שירות וקנס על פי שיקול בית המשפט.
המאשימה טענה כי יש להחמיר עם עונשו של הנאשם, שפעל במשך חמש שנים במרמה וגם לאחר שנחקר בגין התיק, הוא הוסיף לבצע עבירות מס ולא הגיש במועד שנקבע לו דוחות מס ערך מוסף. מכאן ניתן להסיק כי הנאשם לא מיהר לתקן את דרכיו.
הנאשם הוכרז כפושט רגל בעקבות המקרה
בכתב ההגנה נטען כי הנאשם, אב לקטינים שתומך בהוריו המבוגרים, הסדיר את תשלום כל חובות המס. וכן, בעקבות האירוע הפך הנאשם לפושט רגל והוצא נגדו צו כינוס, לפי בקשתו. זאת לאחר שבית המשפט השתכנע כי קריסתו הכלכלית של הנאשם ארעה בתום לב ואין זה ניסיון לעשות שימוש לרעה בהליכי פשיטת רגל. בעקבות צו הכינוס הנאשם איבד את כשרותו המשפטית ואת פרטיותו, והוא משלם מדי חודש 500 שקלים לקופת הכינוס. הנאשם התנצל על מעשיו וביקש להשתקם ולהמשיך לעבוד ולפרנס את ילדיו.
הציבור הוא הנפגע העיקרי מביצוע העלמות מס
בית המשפט קבע כי יש להתייחס למקרה כמספר עבירות המהוות אירוע אחד ולגזור עונש כולל לכל העבירות בשל אותו האירוע. הנאשם השמיט הכנסות במשך חמש שנים ברציפות, ורימה בסכום של 577,533 שקלים. מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות מסוג זה כוללת מאסר בפועל ואף בית המשפט העליון קבע כי רצוי שלא לאפשר לרצות את העונש בדרך של עבודות שירות. בביצוע העבירה נדרש תכנון מוקדם והנזק הנובע מהעבירה הוא רב, כאשר מי שנפגע מהעלמות המס הוא הציבור, בעיקר כאשר מדובר בסכומים מהותיים, כמו במקרה זה.
בית המשפט גזר על הנאשם שבעה חודשי מאסר בפועל
במסגרת פסק הדין בתיק הקודם בעבירות מס של הנאשם, הוא ציין כי אין לו עבר פלילי, ולכן השופט התחשב בו והעדיף לגזור עליו עבודות שירות בלבד. אך בקביעת עונשו בפסק דין זה, יש לייחס חשיבות גבוהה, לעובדה שלאחר שהורשע בתיק אחד, הוא המשיך לבצע את אותן העבירות.
בית משפט השלום בתל אביב- יפו התחשב בהודאתו של הנאשם ובנטילת אחריות על מעשיו, אך לאחר ששקלל את הנסיבות, החליט לכבד את הסדר הטיעון, וגזר על הנאשם עונש מאסר בפועל בן שבעה חודשים, מאסר על תנאי למשך 9 חודשים וקנס כספי בסך 50,000 שקלים.