עבירה פלילית של עשיית מעשה העלול להפיץ מחלה, מה העונש?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 218 לחוק העונשין קובע כי אדם העושה בהתרשלות מעשה שעלול להפיץ מחלה שיש בה סכנת נפשות, כמו לדוגמה: נשא נגיף HIV אשר גורם להידבקות במחלת האיידס, צפוי לשלוש שנות מאסר. במקרה שהנאשם עשה את המעשה הפלילי במזיד העונש יכול להגיע גם עד שבע שנות מאסר.
על פי הפסיקה, כדי להרשיע אדם בעבירת עשיית מעשה העלול להפיץ מחלה, די בכך שהמעשה שביצע הנאשם הביא להפצת המחלה בקרב אדם אחד, שעלול להדביק אחרים, ולא צריך להגיע למספר רב של אנשים.
העבירה יכולה להתבצע ברשלנות או בזדון, וההבדל הוא שבביצוע העבירה ברשלנות, די בהוכחה שהנאשם התנהג באופן שאינו עומד ברמת התנהגות המצופה מאדם סביר, אם היה פועל במקום הנאשם. לעומת עבירה שבוצעה במזיד, שכדי להרשיע את הנאשם, על התביעה להוכיח כי הוא היה מודע למעשיו, וידע שהוא עלול להוביל להפצת המחלה.
אדם המוכר מאכל או משקה מצרך שעשו אותו, או שנעשה מאליו, מזיק או בלתי ראוי למאכל או למשקה, והוא יודע זאת או שיש לו יסוד להניח כך, ומחזיק בו למכירה צפוי לשנת מאסר. מי שגרם לריקבון או לריח רע של מאכל או משקה ועושה אותו בכך מזיק, כשבדעתו למכור למאכל או למשקה, או כשהוא יודע שהדבר עשוי להימכר לשם כך, צפוי לעונש מאסר למשך שנה אחת.
שיווק ביצים שלא כדין
הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן, הכולל שלושה אישומים, בעבירות של עשיית מעשה העלול להפיץ מחלה, עקב שיווק ביצים שלא כדין והובלת ביצי מאכל לא מוחתמות. בית משפט השלום בחיפה נדרש לקבוע את עונשו.
על פי עובדות כתב האישום, באוגוסט 2015, הנאשם הוביל ברכבו ביצי תרנגולות ב-202 תבניות כשבכל תבנית 30 ביצים. הנאשם רכש את הביצים ביקנעם תמורת 17 שקלים עבור כל תבנית והתכוון לשווק אותן בשפרעם תמורת 20 שקלים עבור כל תבנית, אך נתפס על ידי מפקחי המועצה לענף הלול, בטרם הספיק לעשות כן.
הביצים שנתפסו לא היו ארוזות באריזה סגורה, לא מוינו בתחנת מיון, לא היו מסומנות בתאריך אחרון לשיווק ואף לא היו מוחתמות בחותמת של קבלן מורשה לשיווק ביצי מאכל. כמו כן, הנאשם הוביל אותן ללא תעודת משלוח של המועצה לענף הלול להובלת ביצים.
על פי האישום השני, באוגוסט 2017, הוביל הנאשם 2100 ביצי תרנגולת, ב- 70 תבניות, כשבכל תבנית 30 ביצים, הנאשם רכש את הביצים במושב עבדון תמורת 1100 שקלים עבור כל הביצים ותכנן לשווק אותן, בכפר אעבלין ובשפרעם, תמורת 20 שקלים עבור כל תבנית, אך נתפס על ידי מפקחי המועצה לענף הלול, בטרם הספיק לעשות כן.
על פי האישום השלישי, באוגוסט 2017, בשוק קריית אתא הוביל והחזיק הנאשם, 7290 ביצי תרנגולת, ב- 243 תבניות, כשבכל תבנית 30 ביצים. הוא רכש את הביצים במושב שלומי תמורת 16 שקלים עבור כל תבנית ביצים והתכוון למכור אותן בשוק, בכפר אעבלין ובשפרעם, תמורת 19 שקלים עבור כל תבנית.
נזק בריאותי ופגיעה באמון הציבור
המאשימה הפנתה לעובדות כתב האישום שבו הודה הנאשם, בעובדה כי מדובר בשלושה אירועים שבהם נתפס מבריח ביצים בהיקף גדול, בכמות כוללת של עשרות אלפי ביצים שלא כדין, אשר לא עברו תהליך מיון או שיקוף או בידוק הנדרשים בחוק.
המאשימה הפנתה לאינטרס הציבורי המעוגן בעבירות מסוג זה והנזק הבריאותי לציבור הטמון בהן, הפגיעה באמון הציבור במערכת המסחר בשווקים. המאשימה ציינה כי הנאשם עוסק בשיווק ביצים שלא כדין במשך שנים, והעובדה כי נתפס בעבר בעבירות דומות ואף העובדה כי יש לו מאסר תלוי ועומד והתחייבות שלא לבצע שוב את העבירה, לא הרתיעו אותו מלבצע את המעשים, דבר המעיד על תפיסתו המזלזלת ברשויות החוק.
עורך דינו של הנאשם מסר כי הנאשם שהוא אב לחמישה ילדים קטנים, הודה בהזדמנות הראשונה, לקח אחריות על מעשיו והביע חרטה. כמו כן, הדגיש כי אחת העבירות בוצעה בשנת 2015 והשתיים הנוספות כעבור שנתיים באוגוסט 2017. ואף ציין כי מצבו הכלכלי של הנאשם לא טוב והוא מצוי בהליך פשיטת רגל וזהו הגורם שהובילו לביצוע העבירות.
כיום הנאשם עובד בעבודה מסודרת והפעלת המאסר המותנה, גם בעבודות שירות, תוציא אותו ממעגל העבודה, תחזיר אותו לקשיים כלכליים שגרמו לו לבצע את העבירות מלכתחילה. עוד ציין עורך הדין כי כתוצאה ממעשיו לא נגרם נזק בריאותי או כלכלי לאף אדם.
בית המשפט ציין כי הנאשם במעשיו פגע בערכים המוגנים של שמירה על בריאות הציבור, בכך שהוביל והחזיק ביצים, לצורך מכירה והפצה, ממקור בלתי ידוע, אשר שלא עברו שיקוף ומיון מבוקר לבירור מצב הטריות ואיתור נגעים, תוך סכנה להתפתחות חיידקים המהווים סכנה לבריאות הציבור. בסופו של דבר גזר על הנאשם ארבעה חודשי מאסר בפועל שירוצו בעבודות שירות.
ת"פ 41238-12-17