בעקבות מצב בריאותי - לא יופעל המאסר על תנאי
דרגו את המאמר |
|
כיצד יש לגזור את עונשו של נאשם, אשר במהלך הדיונים עבר אירוע מוחי וחייו השתנו מקצה לקצה? האם יש להפעיל כנגדו עונש מאסר על תנאי, או שמא יש מקום להתחשב במצבו?
בית המשפט לתעבורה גזר בעבר על הנאשם, תוך הסדר טיעון, עונש של 27 חודשי מאסר בפועל וכן מאסר מותנה של 18 חודשים למשך שלושה שנים. בעוד עונש התנאי עומד ותלוי מעליו, נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג בפסילה במהירות מופרזת. במהלך הדיונים בעניין עונשו של הנאשם, דרשה הפרקליטות להפעיל כנגד האחרון את עונש המאסר על תנאי שעמד כנגדו. עם זאת, בגין דרישת המאשימה להטיל על הנאשם עונש גדול יותר, נדחה מתן גזר הדין מפעם לפעם.
בטרם נתן בית המשפט את החלטתו, עבר הנאשם אירוע מוחי והפך למעשה מאדם השולט בענייניו לשבר כלי המנסה לשרוד את חיי היומיום. ב"כ הנאשם ציין כי מרשו מתגורר בתוך קרוון באתר בניה בתל אביב, ובלילה הוא עובד כשומר על הציוד המכני במקום. הסנגור הוסיף כי מרשו מקפיד להגיע לכל הפגישות עם העובדת הסוציאלית, הוא מתמיד בנטילת הטיפול התרופתי ואף מגיע לכל דיון בבית המשפט.
השופטים ציינו כי אין מחלוקת לגבי כך שהנאשם הינו בעל עבר פלילי ותעבורתי רב, ובדרך השגרה היה בהחלט מקום להפעיל כנגדו את עונש המאסר על תנאי. כמו כן, השופטים כתבו בפסק הדין כי במקרים אלו נוטה בית המשפט אף להחמיר את עונשו של העבריין, היות והוא מזלזל באופן מודע על אושיות החוק.
"יחד עם זאת, בית המשפט הוא זה שצריך לחתום על צו המאסר ולהיות משוכנע כי עונש שיוטל על הנאשם מתאים, הן לנסיבות של הנאשם והן לנסיבות ביצוע העבירה וחומרתה", כתבו השופטים.
האם ניתן להאריך את המאסר המותנה?
מבחינת החוק, קיימת האפשרות החוקית להאריך את תקופת המאסר המותנה. בית המשפט הכיר בכך גם בפסיקות קודמות, בהן הוארך מאסר על תנאי בגין מצבו הבריאותי של נאשם. התביעה עתרה למגוון רחב של עונשים, ובין השאר נדרש בית המשפט, לשיטתה, להטיל על הנאשם קנס כספי גבוה. "
מאין ישלם הנאשם קנס זה", תהו השופטים, "ומה יקרה לו במידה ובית המשפט ישלח אותו מאחורי סורג ובריח למשך 18 חודשי מאסר?".
השופטים קבעו כי מכל האמור לעיל, ונוכח השינוי הקיצוני במצב בריאותו של הנאשם, היה מקום להחליט שלא להפעיל את עונש המאסר המותנה. השופטים גזרו על הנאשם קנס בסך 1,000 שקלים או חמישה ימי מאסר תמורתו.