שחרור מוקדם ממאסר למרות עבר פלילי נכבד, מאסר שלישי ושייכות למשפחת פשע
דרגו את המאמר |
|
שחרור מוקדם ממאסר הינו הליך המאפשר את שחרורו של אסיר לאחר ביצוע שני שליש מתקופת מאסרו. עניינו של האסיר נדון בפני וועדת שחרורים מיוחדת אשר בוחנת את עברו הפלילי, התנהגותו בכלא, מידעים מודיעינים לגביו שהתקבלו ממשטרת ישראל ועוד.
עורך דין פלילי בוועדת שחרורים - יתרון משמעותי
וועדת השחרורים הינה וועדה אשר עומד בראשה שופט (בדימוס). ביחד עימו, חברים בה גם נציג מטעם הפרקליטות, שני נציגי ציבור ונציג מטעם השב"ס שתפקידו טכני בעיקרו ונועד על מנת לסייע לחברי הוועדה בעניינים פרוצדוראלים הנוגעים לאסיר (ולפיכך אין לו זכות הצבעה).
הוועדה שומעת את עמדת המדינה הנוגעת לעניינו של האסיר, ומנגד, שומעת את עמדת האסיר, אשר רשאי ליייצג את עצמו או רשאי להיות מיוצג על ידי עורך דין מטעמו. מבחינת האסיר, ייצוג זה עשוי להיות בעל משמעות רבת משקל, וזאת היות ואסירים רבים אינם מסוגלים להציג באופן ראוי ומשפטי את מלוא התמונה באופן הנדרש על פי חוק שחרור על תנאי.
להלן דוגמא למקרה בו ייצוג משפטי נכון הצליח להביא לשחרור המוקדם של אסיר, וזאת חרף עבר פלילי נכבד במסגרתו בין היתר ריצה האסיר שלושה מאסרים ואף שוייך על ידי המשטרה למשפחת פשע.
במקרה זה האסיר ריצה עונש מאסר שלישי וכשהגיעה העת לעמוד מול וועדת השחרורים יוצג על ידי עורכת הדין יערה רשף המתמחה בדין הפלילי. כאשר בחנה עו"ד רשף את התיק במבט ראשוני, נראה היא כי לא תהיה זו משימה קלה להביא לשחרורו המוקדם של האסיר וזאת נוכח נסיבות המקרה. האסיר הורשע בעבירות נשק ואלימות, שויך על ידי המשטרה למשפחת פשע ונשא עבר פלילי שכלל עבירות אלימות, עבירות סמים, ומאסרים קודמים.
עורכת הדין יערה רשף מדגישה את ההיבטים החיוביים
עו"ד רשף בחנה את המקרה והציגה בפני וועדת השחרורים את האלמנטים החיוביים מבחינתו של האסיר. עו"ד רשף, לא אמרה נואש, גם כאשר הלקוח סיפר לה שעו"ד אחר עמו התייעץ אמר לו כי "מדובר בתיק אבוד". במבט מעמיק יותר גילתה כי קיימים לא מעט היבטים חיוביים שניתן לתת להם דגש וזו הייתה האסטרטגיה בתיק – כי אין תיק אבוד לפיה ראייתה של עו"ד רשף.
בנוגע לעברו הפלילי הנכבד של האסיר, ציינה עו"ד רשף בפני וועדת השחרורים כי אמנם קיים עבר הפלילי מכביד אך מדובר בעבירות שהתרחשו לפני שנים רבות, והמאסר הנוכחי הינו מעידה קלה ויש להתייחס אליו במשקפיים אלה. כמו כן, יש לקחת בחשבון את חייו הנורמטיביים של האסיר בהווה, עד לאותה מעידה קלה שהובילה למאסר הנוכחי, מהם ניתן ללמוד על השיפור המדהים שחל בו ובהתייחסותו לחוק. מאדם אשר עולם הפשע היה התפאורה היחידה לחייו, הודגש כי ניתן לראות שמדובר ב"אדם חדש".
עו"ד רשף ציינה גם את מעורבותו החיובית של האסיר בהליכי שיקום ואת הבעת החרטה הכנה מצידו. עוד הודגש כי האסיר הורשע בעבירה בדרגת חומרה קלה ביותר ומזה למעלה מ-13 שנים שהוא התנתק לחלוטין מעולם הפשע. יתרה מכך, עו"ד רשף הצביעה על נסיבות חייו הלא פשוטות של האסיר, כאשר והמצוקה הסביבה בה הוא חי הובילו אותו לביצוע מעשים פליליים, וכיום מדובר באדם בוגר אשר החליט לקחת את גורלו בידיו.
למעשה, האופן בו עו"ד רשף הצליחה להציג את נסיבות חייו החיוביות של האסיר, אל מול עברו הפלילי ומעשים החמורים, הביאו את וועדת השחרורים להמליץ על שחרורו המוקדם של האחרון, וזאת חרף ההתנגדות הנחרצת של ב"כ המדינה. וועדת השחרורים, בראשותו של השופט (בדימוס) שלמה שוהם, קבעה פה אחד כי יש להורות על שחרורו המוקדם.
לסיכום, מדובר במקרה בו ניתן להתרשם כיצד יש בייצוג משפטי נכון ומדויק כדי לסייע לאסיר להשתחרר ממאסרו בהליך של שחרור מוקדם, וזאת על אף שמקרהו הוגדר על ידי אחרים כ"תיק אבוד".