רישום פלילי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מרשם פלילי הינו אחד החששות הגדולים ביותר של העומדים בפני משפט פלילי. מהו מרשם פלילי? מהן השלכותיו? כיצד מתמודדים עימו? קראו עוד...
החשש הגדול ביותר של חשודים ונאשמים בתיקים פליליים הינו הרישום הפלילי. קצרה היריעה מלפרוס את כל ההשלכות אשר עלולות להיות לרישום פלילי מבחינתו של אדם בחברה הישראלית.
ראשית, רישום פלילי עלול למנוע מאדם להשתלב במקום עבודה. כמו כן, הרישום מהווה כתם והוא יכול להוות שיקול לחומרה כנגד האדם בהליכים משפטיים בעתיד (בביצוע עבירות אחרות לחלוטין). לעיתים, רישום פלילי מונע מאדם פניה להליכים אזרחיים רגילים כגון בקשה להוצאת דרכון זר, פנייה לקבלת ויזה וכדומה. במילים פשוטות, רישום פלילי עלול לגרום נזק רב.
פעמים רבות, אנו עדים במערכת המשפט בישראל לתיקים פליליים אשר נסגרים ללא הגשת כתב אישום. מבחינתו של החשוד/הנחקר, סגירת תיק פלילי (או גניזת תיק פלילי) מהווה למעשה ביטול כלל האישומים המיוחסים לו. לאחר סגירת התיק, לא מתבצע רישום פלילי כנגד הנאשם במשטרה. עם זאת, היות וכל חקירה משטרתית טומנת בחובה רישום משטרתי, גניזת/סגירת תיק איננה מסיימת בהכרח את ה"סאגה" הפלילית.
על פי החוק, ישנן שלוש עילות אשר יובילו לסגירת תיק פלילי:
העדר ראיות או ראיות לא מספיקות - העילה הראשונה לסגירת תיק פלילי הינה מצב בו למשטרה אין די ראיות בכדי לבסס כתב אישום כנגד החשוד/הנחקר. על פי רוב, לאחר החקירה המשטרתית, המשטרה מעבירה את החומר והראיות שנאספו בתיק לידי הפרקליטות. כעת, הפרקליטות מחליטה האם להעמיד את החשוד/הנחקר לדין. דהיינו, האם להגיש כנגדו כתב אישום. היות והרשעה במשפט הפלילי צריכה להיות מעל לכל ספק סביר, הפרקליטות יכולה בהחלט לקבוע שאין די חומר בתיק בכדי ללכת בנתיב זה.
חוסר עניין לציבור - פעמים רבות, הפרקליטות בוחנת את התיק וקובעת כי אין בו עניין לציבור. במקרים אלה, כמעט ואין כל משמעות מבחינת אשמתו של החשוד/הנחקר בביצוע העבירה. לדוגמא, גם נאשמים או נחקרים אשר אשמתם הוכחה לכאורה במסגרת הראיות, יוכלו "ליהנות" מסגירת תיק פלילי בשל העדר עניין לציבור. הדבר מאפיין בעיקר עבירות קלות וחד פעמיות (לדוגמא, שימוש בסמים לצריכה עצמית בהיקף קטן).
חוסר אשמה - העילה השלישית והחשובה ביותר הינה חוסר אשמה. במקרה זה, הפרקליטות מחליטה לסגור את התיק בהעדר אשמה ובכך היא מנקה את החשוד/הנחקר לחלוטין מהמיוחס לו. סגירת תיק פלילי בגין חוסר אשמה קובעת כי החשוד/הנחקר הינו "חף מפשע" ואין כלל ראיות המעידות על מעשים פליליים.
רק עילה אחת הינה ללא רישום פלילי
חשוב להדגיש כי סגירת תיק פלילי איננה מעידה על העדר רישום משטרתי. למעשה, רק נאשמים אשר התיק הפלילי בעניינם נסגר מחמת העדר אשמה ייהנו מכך שלא יירשם לחובתם רישום משטרתי. סגירת תיק פלילי מכוח שתי העילות האחרות (העדר ראיות או חוסר עניין לציבור) מותירה רישום משטרתי בתיקו של הנאשם. אי לכך, פעמים רבות, סגירת תיק פלילי מחמת אחת מהעילות המותירות רישום משטרתי תוביל את האדם להגיש בקשה לשינוי עילת סגירת תיק.
קיימת אפשרות נוספת והיא הגשה של בקשה למחיקת רישום משטרתי. על מנת להביא לקבלת בקשה כגון דא, שומה על המבקש לעמוד במספר תנאים מצטברים. לדוגמא, תקופת "צינון". במידה ואדם נושא רישום משטרתי בגין עבירה מסוג "פשע", עליו להמתין עם בקשה למחיקת הרישום המשטרתי שבע שנים ממועד קרות האירוע. כאשר מדובר בקטין, התקופה הינה של חמש שנים. כאשר מדובר בעבירה שאיננה מסוג "פשע" (עוון או חטא), תקופת ההמתנה הינה בת חמש שנים לבגיר ושלוש שנים לקטין.